Ország-világ

2021.06.09. 13:14

Támogatókat keresnek az őszödi beszédről szóló film alkotói (videó)

A filmben nincs közpénz, nyilvános támogatói oldalt indítanak.

Veszprém, 2016. január 14. Kálomista Gábor társelnök az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának sajtótájékoztatóján a Veszprém Arénában 2016. január 14-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Ugyan még nem tudni, hogy az Elk*rtuk című új mozifilm – amely játékfilmként dolgozza fel az elhíresült Gyurcsány-beszéd történetét – mikor kerül a hazai és külföldi mozikba, finanszírozási háttere azonban már most hatalmas médiaérdeklődést keltetett. A Megafilm producerei, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya állami támogatás nélkül, klasszikus produceri eszközökkel teremtették elő a gyártási költségeket. Az őszödi beszédről készülő filmben nincs közpénz, az alkotók azonban további támogatókra számítanak – írja az Origo.

A producerek a film finanszírozására vonatkozóan megjelent sajtótalálgatásokra reflektálva döntöttek úgy, hogy publikussá teszik a finanszírozás hátterét. Emellett nyilvános felhívásnak szánják azt, hogy tekintettel a nagy mértékű önrészre, kifejezetten várják a további támogatókat, és ehhez kapcsolódóan egy bárki számára elérhető támogatói oldalt is indítottak.

Az Elk*rtuk című film az önrészen kívül támogatásokból állt össze, és szeretnénk még további támogatókat gyűjteni, ezáltal is átláthatóvá tenni a költségeket

– mondta Helmeczy Dorottya, és hozzátette: Magyarországon a filmek nagyon nagy összegű előfinanszírozással készülnek.

Hosszú évek óta ez az első olyan magyar film, amelynek a gyártásába a producerek saját pénzzel is beszálltak. Emellett eddig is sokan támogatták, hittek a történetben, és üzleti befektetést is láttak benne. A továbbiakban szeretnénk szélesre tárni ezt az ajtót, és lehetőséget adni arra, hogy aki szeretne – névvel vagy név nélkül – szerepeljen a film támogatói között – árulta el a producer.

Kálomista Gábor, a film másik producere elmondta: a közpénzekkel kapcsolatos, állami forrásokról szóló adatok nyilvánosak. A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetőek a Nemzeti Filmintézet honlapján.

Kálomista az állami finanszírozás elbírálási folyamatáról elmondta: Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál, és banki igazolásokkal kell igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben.

A nyilvános támogatói lehetőség mellett azok számára, akik úgy szeretnének az ügy mellé állni, hogy a 2006-os eseményekhez kapcsolódó személyes történetüket akarják elmesélni, vagy fontosnak érzik, hogy beszéljünk a közelmúlt legsúlyosabb hazai politikai botrányáról, az Elk*rtuk című film Facebook oldalán

az alkotók létrehoztak egy Emlékezzünk oldalt. Itt bárki megoszthatja a saját élményét, fotóját, emlékét.

Az anyagokból készült kordokumentumok mindenki számára elérhetők lesznek.

Az egyéni támogatók automatikusan meghívást kapnak egy, az Elk*rtuk című filmhez kapcsolódó exkluzív eseményre. Hogy ez micsoda, az hamarosan kiderül a film Facebook oldalán.

A Megafilm Kft támogatások fogadására nyitott bankszámlájának a száma:10300002-10124365-00084909

Borítókép: Kálomista Gábor producer Veszprémben 2016. január 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában