születésnap

2021.05.28. 15:02

Kocsis Zoltánra emlékezik a Pannon Filharmonikusok zenekar

A vasárnap este hat órakor kezdődő, a pécsi Kodály Központban felhangzó hangverseny programjában Bartók Bélának egy-egy műve indítja és zárja az estet.

Budapest, 2015. szeptember 29. Kocsis Zoltán vezényel Richard Strauss A béke napja című operájának fotóspróbáján a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2015. szeptember 29-én. A zeneművet október 3-án adják elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Bartók és Ravel műveinek megszólaltatásával Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművészre, karmesterre emlékezik születésnapján, május 30-án a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) – közölte az együttes az MTI-vel.

A zenekar közleményében felidézték: a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok kezdeményezésére idén először állítják a kultúra különböző szereplői a magyar klasszikus zenét a középpontba Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján.

A vasárnap este hat órakor kezdődő, a pécsi Kodály Központban felhangzó hangverseny programjában Bartók Bélának egy-egy műve indítja és zárja az estet.

A Négy zongoradarab című négy tételes művét Kocsis Zoltán hangszerelte zenekarra, a koncert nyitányaként a ciklus utolsó, Scherzo című darabja hangzik el. Ezt követi Ravel sziporkázó G-dúr zongoraversenye, mert – mint írták – Kocsis Zoltán munkássága alatt elkötelezett volt a francia klasszikus zene megismertetése iránt, s a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész zenei tevékenységéért magas elismerésekben részesült.

Zárásként Bartók Béla A csodálatos mandarin című szvitje hangzik el, amelynek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja.

A vasárnap kora esti hangversenyre védettségi igazolvánnyal belépőjegyek válthatóak, azok, akik még nem lehetnek jelen személyesen, a díjmentes élő közvetítés segítségével kapcsolódhatnak be. A koncertről további részletek olvashatók a pfz.hu oldalon.

Borítókép: Kocsis Zoltán vezényel Richard Strauss A béke napja című operájának fotóspróbáján a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2015. szeptember 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában