Velencei Biennálé

2020.12.09. 11:20

Keresztes Zsófia kiállítása lesz látható 2022-ben a Magyar Pavilonban

Nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választották ki a következő biennálé magyar kurátorát és kiállítását.

Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása lesz látható 2022-ben az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén a Magyar Pavilonban – közölte a Ludwig Múzeum.

A magyar gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennálé nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a következő biennálé magyar kurátorát és kiállítását.

A pályázatot kiemelkedő szakmai érdeklődés kísérte: a felhívásra összesen tizenöt pályázat érkezett be, amelyek megtekinthetők a múzeum honlapján. Tapasztalt kurátorok jelentős életművel rendelkező alkotókkal és fiatal feltörekvő művészek projektjeivel egyaránt jelentkeztek.

A pályázók október 19-én, illetve december 7-én a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be kiállítási tervüket a zsűrinek, amely végül Zsikla Mónika kurátor pályázatát, Keresztes Zsófia kiállítását nyilvánította a kiírás nyertesének.

A zsűri indoklása szerint „Keresztes Zsófia a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, az építészet, a szobrászat és az iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. A tervezett nagyszabású, látványos installáció kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait.”

Külön üdvözlendő, hogy Keresztes Zsófia személyében hosszú idő után újra női kiállítóval jelentkezik Magyarország

− közölte a Ludwig Múzeum. A Magyar Pavilon 110 éves történetében női művésznek eddig mindössze két alkalommal volt önálló kiállítása: 2011-ben Németh Hajnal projektje, 1982-ben pedig Schaár Erzsébet posztumusz tárlata volt látható.

Zsikla Mónika művészettörténész-esztéta, a kiállítás kurátora 2007-től publikál magyar folyóiratokban, valamint hazai és nemzetközi kiadványokban. Publikációs tevékenysége mellett az elmúlt évtizedben számos hazai kortárs művészeti kiállítás kurátora és társkurátora volt. 2017 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadója és a Budapest Galéria művészettörténész munkatársa. 2020-tól a Q Contemporary Budapest Curatorial Directora.

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálét eredetileg jövőre rendezték volna meg, a koronavírus-világjárvány miatt azonban 2021-re halasztották a 17. Velencei Építészeti Biennálé megrendezését, és ezzel szinkronban módosították a Képzőművészeti Biennálé időpontját is, amelyet így 2022. április 23. és november 27. között fognak megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában