holló jankó

2020.10.09. 20:19

Népmesei ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színház színpadán

A Viharsarok Táncszínházzal közös produkció főszerepeit Gáspár Bendegúz és Nagy Erika alakítják.

Újragondolt formában, népzenei, népművészeti és néptáncos eszközökkel viszik színpadra a Holló Jankó című ismert népmesét a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A mese-tánc-játék nagyszínpadi ősbemutatója szombaton lesz.

A rendező-társszerző, ifj. Mlinár Pál a teátrum honlapjának nyilatkozva elmondta, Szabó Attila szerzővel az ismert népmesét vették alapul, de közelebb hozták a mai fiatalokhoz, és kicsit továbbgondolták a történetet. „Jankó arcán hollószerű sebhely van, a társai kiközösítik, nem tudja, ki is ő. Varázsigét és amulettet kap, hogy majd visszaszerezhesse a hatalmat. A varázslat és mágia uralja a darabot” – fogalmazott a rendező-koreográfus.

Hozzátette, a zenét Lovas Gábor szerezte, ő is játszotta fel szinte az összes, csaknem húsz hangszert. „Természetesen a darab népzenei alapokon nyugszik, de a dallamok is követik a karaktereket, a népzenétől a cigányzenén át a szimfonikus katedrálishangzásig” – fogalmazott ifj. Mlinár Pál.

A szereplőknek saját dallamaik vannak, Jankónak például a fafúvósok, míg Coraxnak, a trónbitorlónak a szaxofon és a klarinét adja vissza jellegzetes karakterét – tette hozzá.

A jelmezeket Mlinár Péter tervezte, a 14 szereplőn 34 öltözet jelenik meg alig egy óra alatt, és valamennyin felfedezhetőek lesznek a szereplők jellemzői. A díszleteket Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója jegyzi.

A Viharsarok Táncszínházzal közös produkció főszerepeit Gáspár Bendegúz és Nagy Erika alakítják.

A teátrum – ahogyan a gyerekdarabok esetén mindig – most is játékra hívja a legkisebbeket. Ezúttal hangszeres, zenés videókat várnak a gyerekektől, a legügyesebb muzsikusokat jutalmazzák.

Borítókép: youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában