Kultúrházak éjjel-nappal

2020.02.14. 14:51

Fekete Péter: a valahová tartozás kerül előtérbe

A szervezők az idén is arra hívják fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít.

Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeinkre,

amelyek megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak minden nap

- jelentette ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat megnyitóján.

„A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is, négyszáz helyszín több mint ezer programján. Az eseménysorozatot tizennegyedik alkalommal szervezték meg, tavaly több mint százezer ember vett rajta részt”

- hangsúlyozta az államtitkár a pénteki nap kiemelt helyszínén, a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban.

Az idei programok, mások mellett koncertek, táncházak, kiállítások, kézműves foglalkozások a Mindennap értéket adunk mottó jegyében zajlanak.

Szombaton Soltvadkert, vasárnap a Nógrád megyei Patak község kerül fókuszba, és valamennyi szomszédos ország is bekapcsolódik az eseménysorozatba.

Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A szervezet alelnöke, Lőrinczy György a megnyitón kiemelte: a kultúrházak, művelődési intézmények egyik legfontosabb ereje, hogy olyan közösségteremtő helyszínek, ahol a kistelepüléseken is mindenki találhat értékes, minőségi programokat, amelyeket közösen tölthetnek el.

Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon mintegy 2500 művelődési ház, faluház, közösségi ház működik, emellett további 3200 civil és egyházi szervezet foglalkozik közművelődéssel. Ezekben több mint 4500 szakember dolgozik és további ötezer ember segíti a mindennapi munkát.

„Ezekben az intézményekben 2018-ban 67 millió látogatót fogadtak, több mint 30 ezer kulturális célú közösség, szakkör, művészeti csoport működik a kultúrházakban” – tette hozzá Bordás István.

Novák Péter zenész, színész, az esemény védnöke Halmos Bélát idézve kiemelte: ha valami hiteles, abból hagyomány tud teremtődni, mert ami hiteles, az értékes.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal pénteki megnyitó napjának házigazdája, a XXII. kerület a főváros bornegyede és szeretnék, ha a pezsgő- és borkultúra mellett az egyéb kulturális értékeikről is megismerhetnék őket.

A megnyitón fellépett Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész, Simkó-Várnagy Mihály csellóművész és a Kis Nádasdy Tánccsoport.

Három napon át több száz ingyenes program várja az érdeklődőket

A szervezők az idén is arra hívják fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít

– hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Bordás István, a programsorozat főszervezője, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta: a rendezvény sajátossága, hogy ugyanazt adják a kultúrházak, művelődési házak, faluházak, közösségi házak, mint az év minden napján, csak ezúttal egy hétvégén, koncentráltan jelenik meg ez a kínálat. Pontosan azért, hogy felhívják a figyelmet arra a mindennapi értékes munkára, amit ezek az intézmények végeznek országszerte.

Az intézményhálózat mai szerepéről szólva kiemelte, hogy a 2018-as statisztika szerint a kulturális intézmények évente 67 millió látogatót vonzanak programjaikkal. Mintegy 30 ezer közösség működik ezekben a házakban – mondta, kiemelve, hogy Magyarországon kötelező ezeket az intézményeket létrehozniuk és fenntartaniuk az önkormányzatoknak. Az intézmények nagy része az elmúlt 20-25 évben megújult, a bennük zajló tartalmi munkával együtt – tette hozzá.

Az idén is három kiemelt helyszíne van a rendezvénynek: a pénteki hivatalos megnyitót Budafokon tartják, a szombati eseményeknek Soltvadkert ad otthont központi helyszínként, míg vasárnap a Nógrád megyei Patak község képviseli a falvakat, kisvárosokat. Idén tovább színesíti a programot, hogy határon túli táncházak is csatlakoztak az eseményhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában