jubileum

2019.09.07. 06:10

Kiállítással tisztelegnek a 100 éves Bauhaus előtt

Több mint 50 művész, köztük francia, svéd, finn és magyar alkotók munkái láthatók.

Szeptember 6-tól a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében látható a tárlat, amely

a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét elsősorban grafikai, könyvművészeti és intermediális műfajokon keresztül közelíti meg.

„A rendezvény a Bauhaus 100 éves évfordulója alkalmából a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány által rendezett, Bauhaus Ünnep című kiállítássorozat része. A Párizsi Magyar Kulturális Intézet és a budapesti FUGA után Pécsre érkező tárlat anyaga a PTE Művészeti Kar hallgatóinak munkáival egészül ki” – fogalmaztak a szervezők.

A kiállítás a kreatív gondolkodást mind a mai napig jelentősen meghatározó, 1919-ben Németországban létrejött nemzetközi

Bauhaus Iskola szellemisége és magyar származású tagjai előtt kíván tisztelegni,

akik közül többen pécsi származásúak voltak, vagy Pécshez kötődtek, mint Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Weininger Andor, Stefán Henrik, Johann Hugó, illetve Molnár Farkas.

A kiállítás az alkotótevékenységek széles körét felölelő Bauhaus Iskola egykori alkotóműhelyei alapján változatos műfajokon keresztül vizsgálja a Bauhaus máig tartó szellemi erővonalát, illetve keresi a kapcsolódási pontokat a kortárs műalkotások vonatkozásában és intermediális kontextusban. Ennek megfelelően

láthatók grafikai munkák, fotogramok, művészkönyvek, installációk és videoinstalláció is.

A kiállítás szeptember 29-ig látható a Pécsi Galériában. Ezt követően novemberben a teljes anyag Brüsszelbe utazik, a Magyar Kulturális Intézetbe, ahol belga grafikusművészek és a brüsszeli egyetem grafika szakos hallgatóinak munkái csatlakoznak a kiállításhoz. A program 2020 elején Rómában folytatódik, ahol olasz művészek és a Művészeti Akadémia hallgatóinak munkáival egészül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában