I. Mátyás és az igazságszolgáltatás

2019.09.17. 13:00

Bemutatta legújabb kiadványát az Országos Bírósági Hivatal

A történeti kötet az uralkodó törvényalkotói szerepét és tevékenységét mutatja be neves jogtörténészek előadásain keresztül.

Forrás: OBH

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde mutatta be a legfrissebb, saját gondozásban megjelent kiadványt, az OBH tudományos művek sorozatának első részét.

Az I. Mátyás és az igazságszolgáltatás címet viselő mű a Mátyás Király Emlékév keretében, az OBH és a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) szervezésében, 2018-ban megrendezett bíróságtörténeti konferencia eladásainak gyűjteménye. A reprezentatív kiadvány I. Mátyás igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényalkotói szerepét mutatja be.

Az Országgyűlési Múzeumban megrendezett könyvbemutatón Handó Tünde, az OBH elnöke köszöntjében kiemelte,

Mátyás uralkodásának időszaka az igazságszolgáltatás történetének egyik kiemelkedő korszaka.

Az 1486-ban kiadott Decretum Maiusa törvénye örök érvényű, különös hangsúlyt kapott ebben a jogbiztonság, a törvények kétharmada a bíráskodásról és a perjoggal foglalkozik, de

Mátyás volt az is, aki a tehetséges fiatalok külföldi taníttatásával a jogászképzést útjára indította.

Osztovits András, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója köszöntőjében kiemelte:

Mátyás törvényei és reformjai megtermékenyítették a következő évszázadok jogászi kultúráját.

Rédl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettese rendkívül figyelemreméltó vállalkozásnak nevezte a kötetet, amely kivitelében képzőművészeti alkotásként is megállja a helyét. Hozzátette: rendkívül széles spektrumú a könyvben megjelenő tanulmányok köre, amelyek mély ismereteket közvetítenek Mátyás és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról, de láttatják az uralkodó egészen fiatalon megmutatkozó emberi nagyságát is.

A könyv bemutatásával kezdetét vette az OBH hagyományápoló eseménye, a Bíróságtörténeti Hét. A rendezvénysorozat megemlékezik Juhász Andor egykori kúriai elnök munkásságáról, koszorúzással tisztelegve az egykori lakóházán elhelyezett emléktáblánál.

Szeptember 19-én kétnapos nemzetközi konferencia veszi kezdetét az Igazságügyi Palotában, amely mintegy összegzése is a 2018/19-es országos bírságtörténeti konferencia körútnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában