határon innen és túl

2019.08.29. 07:00

Várják a jelentkezőket a 15. Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra

Az alkotók szeptember 30-ig nevezhetnek rövidfilmekkel.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, avagy a „rövid filmek hosszú napját” immár tizenötödik alkalommal rendezik meg Veszprémben. A fesztiválra szeptember 30-ig nevezhetnek rövidfilmekkel a hazai és határon túli alkotók.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli független filmesek már 2005 óta bizonyítják hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni.

A 14. Pannonfíling III. helyezett filmje:

Karácsony Péter, Simó Marcell, Kapusi Krisztián – Csótány (Franz Kafka „A házaspár” című novellájából készült adaptáció:

A Pannonfíling versenykiírása szerint 2019-ben is legfeljebb 15 perces alkotásokkal lehet nevezni, műfaji megkötéstől függetlenül (de a szervezők nem zárkóznak el a hosszabb filmektől sem, ha bemutatásra érdemesnek találják). Nevezési díj nincs, a versenyprogramba bekerülés viszont a szakmai előzsűri döntésén múlik.

A három legjobb rövidfilm, és a közönségkedvenc mellett egy különdíjat is kiosztanak a szervezők. Az utóbbi években hol a legviccesebb, a legromantikusabb, a legfélelmetesebb alkotást, vagy a legjobb portréfilmet jutalmazták külön. „A 2019-es különdíjunk a PannonFuture névre hallgat, amelyet azok a filmek nyerhetik el, amelyek valamilyen módon a jövőről szólnak. Lehet a közeli, vagy a távoli jövő a középpontban, boncolgathat társadalmi kérdéseket, vagy egyéni sorsokat, lehet sci-fi, kisjátékfilm, dokumentumfilm, vagy akár 'coming of age'-film is” – részletezték a főszervezők, Dósay Norbert, és Németh Csaba.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra továbbra sem a verseny-, inkább a filmklubhangulat jellemző. A bemutatott rövidfilmekről barátságos környezetben beszélgethetnek a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A 15. Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra szeptember 30-ig várják a rövidfilmek nevezését a [email protected] címre. Az idei találkozó tervezett időpontja november 9., helyszíne pedig a veszprémi Expresszó Klub.

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más – hazai és nemzetközi – fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Farkas Franciska (színésznő), Krámer György (koreográfus), Pálfi György (filmrendező), Ujj Mészáros Károly (filmrendező), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró).

Borítókép: Részlet a 14. Pannonfíling III. helyezett filmjéből: Karácsony Péter, Simó Marcell, Kapusi Krisztián – Csótány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában