csemegék

2019.05.16. 12:54

Hat zeneszerző művei szólalnak meg az Orosz Zenei Fesztiválon

Minden egyes hangversenyen más és más szerzőt állítanak a középpontba.

Hat zeneszerző művei szólalnak meg az idei Orosz Zenei Fesztiválon október 7. és 13. között Budapesten és Debrecenben.

Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: idén is változatos programmal várják a közönséget a fesztiválon, amelyen fellép mások mellett Fokanov Anatolij operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Pregun Tamás és Palojtay János zongoraművész.

Mint mondta, a tavalyi fesztiválon az összes koncertet Rahmanyinovnak szentelték, idén viszont minden egyes hangversenyen más és más szerzőt állítanak a középpontba, emellett az előadások különböző műfajokat képviselnek majd: lesz zenekari est, zongorakoncert, kamarazene, dalest és irodalmi est is.

Ismertetése szerint a fesztivál nyitányaként Prokofjev művei szólalnak meg a Zeneakadémia Nagytermében, utána három napig az Orosz Kulturális Központ ad otthont a kisebb koncerteknek, ahol többek között Muszorgszkij és Rimszkij-Korszakov művei csendülnek fel, egy orosz guszliegyüttes pedig az orosz népzenébe ad bepillantást tradicionális pengetős hangszerei segítségével. A fesztivál zárásaként a debreceni Kodály Kórus Csajkovszkij Vesperását adja elő a Szent István-bazilikában.

A művészeti vezető szerint a fesztivál egyik célja, hogy az ismertebb orosz remekművek mellett kevésbé ismert, de ugyanolyan értékes műveket is bemutassanak a közönségnek. Így olyan csemegék is lesznek a fesztiválon, amelyekkel itthon ritkán találkozhat a közönség – mutatott rá, példaként említve Rimszkij-Korszakov dalestjét.

Kitért arra, hogy a koncertek mellett az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum kiállítása is látható lesz a fesztivál keretében.

A fesztiválnak Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ ad otthont, Debrecenben a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom lesz a koncertek helyszíne.

Borítókép: Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában