szakmai szervezet

2019.05.22. 13:20

Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet a Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal bővült.

A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését – tudósít a kultura.hu. A portál beszámolója szerint a szervezet az eseményen tagozatokat alapított: a jövőben a nemzeti intézmények, a budapesti színházak, a vidéki színházak, a független színházak, a nemzetiségi színházak, a határon túli magyar színházak, a befogadóhelyek, a nyári színházak és a szakmai szervezetek tagozatai a tagjaik jellegének megfelelő feladatokon dolgoznak, illetve készítenek javaslatokat.

Mint arról a cikk is beszámolt, a közgyűlésen Fekete Péter kulturális államtitkár tájékoztatást adott az előadóművészeti tao-rendszer megszűnése utáni, az előadóművészeti szervezeteknek nyújtott állami támogatások rendszeréről. Ismertette: az első támogatási döntések után újabb, tucatnyi pályázati lehetőség nyílik meg a színházak számára, amelyek – többek között – az ifjúsági programokat, a fogyatékkal élőket segítő színházi programokat, az élőzenei közreműködéssel megvalósuló programokat, a nyári színházi táborokat, a színházak közötti koprodukciókat, a határon túli színjátszást segítő programokat, a kortárs magyar drámákat bemutató színházakat, és sok más programot fognak támogatni többmilliárdos nagyságban.

Az államtitkár a remélhetően ősztől induló,

a minden magyar iskolást színházba eljuttatni szándékozó Lázár Ervin-programról is beszélt, melyre szintén több milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre.

Ez a cél, a fiatalok színházi programokon való részvételének támogatása a Magyar Teátrumi Társaság régi terve, különösen, hogy ez a program olyan fiatalokat is eljuttat színházba, akiknek erre egyébként nem volna lehetőségük – olvasható a cikkben.

A cikkből az is kiderül: a Magyar Teátrumi Társaság idén is

a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) nyitónapján rendezi meg, immár ötödszörre, a Színházat vegyenek! színházmarketing konferenciát,

és a POSZT nyitó ünnepségén hirdetik majd ki a Színházat vegyenek! színházmarketing díj pályázat eredményét: díjazzák az évad legjobb színházi plakátját, a legjobb színházi nyomtatott kiadványt, az évad legjobb színházi weboldalát, a legjobb színházi videó-trailert, az évad színházi merchandising termékét, és a pályázat hagyományaihoz híven az évad legkényelmesebb színházi székét és legvonzóbb büféjét is.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója a közgyűlés után kijelentette: régen nem látott, jó korszaka van a magyar színháznak, az előadóművészeti szervezetek új támogatási rendszert kaptak és elkezdődött a színházépületek megújulása. Az igazgató a sajtótájékoztatón az elmúlt évek legfontosabb szakmai kérdésének nevezte a támogatások megváltozásával kapcsolatos döntéseket, melynek eredményeképpen a kormány a társasági adókedvezmény (tao) helyett idén több mint 37 milliárd forintot biztosít az előadóművészeti szervezeteknek.

Mint mondta, az első körben hamarosan hatmilliárd forintot osztanak ki a színházak között, a támogatások mellett pedig elkezdődtek a szintén régen várt színházfelújítások.

Ennek keretében egyszerre öt színház megújulása zajlik, ezek közül elsőként október 23-án kaposvári teátrumot adják majd át – idézte Vidnyánszky Attila szavait a kultura.hu cikke.

A színházvezetők a közgyűlésen tájékoztatást kaptak többek között a nemzeti alaptantervhez a színházpedagógiai témakört felölelő szakanyag elkészítéséről, a művészi életpálya díjazásával és értékelésével kapcsolatos modellről, valamint a pajtaszínházi programról is – áll az összefoglalóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában