Krimi

2023.04.03. 16:00

Így bukott le a miskolci tini, aki az iskolában akart lövöldözni

Az ügyészség részleteket árult el az üggyel kapcsolatban, megdöbbentő mire készült a fiú.

Forrás: boon.hu

Fotó: Ádám János

A 17 éves fiút a levelezése buktatta le. A különböző közösségi platformokon a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának adott hangot, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnözőkről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson - tájékoztatta a Miskolci Törvényszék az MTI-t.

A fiatal az üzenetváltások során kilátásba helyezte, hogy lövöldözni fog.

Chatfórumokon osztotta meg tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni.

Mint dr. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője a boon-nak elmondta, 

a fiú a gyanúsítotti kihallgatásán tagadta az emberölés előkészülete bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, nem kívánt senkit sem megölni és fegyvert sem akart szerezni, komoly pszichés problémákkal küzd, szociális beilleszkedési zavarral, erre vezethetőek vissza a bejegyzései. 

Ezek megállapítása az eljárás során a kirendelt szakértők feladata lesz majd.

Az ominózus bejegyzések kapcsán a szóvivő elmondta, azt írta a bejegyzésekben, posztokban, hogy az iskolai lövöldözésre a legalkalmasabb hely a volt általános iskolája, hiszen közel van a lakóhelyéhez.

– Arról is írt, hogy amennyiben a gondnok – akit egyébként jól ismert – ellenszegülne, meg akarná akadályozni a bejutását, akkor fegyvert használna ellene. Hét éves gyerekeket akart megtámadni, mert azokkal könnyebb, mint a kamasz tanulókkal, nem állnak úgy ellen.

Az osztálytermekről is tudta, hogy általában 20 fős, ezért akart legalább két osztályterembe bemenni, mert akkor akár 50 diákkal szemben is használhatna fegyvert, ennyi életét kiolthatna 

– osztotta meg a döbbenetes részleteket dr. Jogg Zsolt.

Az volt a terv, hogy ha befejezi a cselekményt, akkor magával is végez. De azon gondolkodott, nem lesz elég bátorsága, hogy maga ellen fordítsa a fegyvert, ezért azt gondolta megoldásként, hogy a rendőrökre lő, az így kialakuló tűzharcban pedig lelőhetik.

A boon.hu azt írja, hogy a fiút az Avas lakótelep egyik társasházából vitték el néhány nappal ezelőtt. 

 

 Az akciót titokban végezték olyannyira, hogy sokan nem is hallottak róla, csak a hírekből értesültek az esetről.

 

A boon.hu elment arra a lakótelepre, ahol a fiú a családjával él. Akit a környékbeliek közül megkérdeztek, mind értetlenül álltak az elmondottak előtt. Véleményük az volt, hogy az ilyen korú tinédzserek sokszor nagyzolásból mondanak ilyesmit, nem feltétlenül azért, mert meg is akarják tenni, amiről beszélnek. Biztosan arra vágyott a fiú, hogy figyeljenek rá – vélekedett egyikük. A másik férfi viszont azt mondta, ha tényleg meg akarta tenni és tudta, hogy bűncselekmény, vajon miért beszélt róla, ez így teljesen érthetetlen.
A társasházból, ahol a fiú és családja lakik, éppen kilépett egy férfi - aki feltehetően a szomszédja lehet a fiúnak –, őt is megkérdezték.

Megdöbbentő – jött a válasz. Nem ismeri a fiatalt, sem a családot, de ha ismerné sem gondolna ilyenre. Hozzátette: az hogy, hogy mi zajlik egy 17 éves fiú fejében, az kívülről nem látszik – vélekedett.

Ezen a lakótelepen él a 17 éves kamasz, aki a lövöldözést tervezte
Fotós: Ádám János / Forrás: boon.hu

Leggyakrabban iskolai zaklatás vezet az agresszióhoz

Kutatások igazolják, hogy az iskolai lövöldözések hátterében általában nem egyetlen ok van, amire visszavezethető a szörnyű cselekedet, mondta egy miskolci klinikai szakpszichológus a boon.hu kérdésére.

 

– Több, egymással összefüggő tényező vezet oda, hogy egy diák ilyen szélsőséges módszerhez folyamodjon. Azt azonban el lehet mondani, és a kutatások is azt igazolják, hogy gyakran valamilyen iskolai zaklatás áll a háttérben. A diákok, főleg a kamaszok sokszor kritikusak egymással, szóban és fizikailag is bántják egymást, gyakran érzelmileg leértékelő megjegyzéseket tesznek, valami miatt csúfolják a társukat. Az utóbbi években pedig rendkívül előtérbe került az online-zaklatás is. 

 

Tehát többnyire iskolai bántalmazás áll a háttérben, amikor egy fiatal elhatározza, hogy bemegy jelenlegi vagy egykori iskolájába és lövöldözni kezd – mutatott rá a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában