Krimi

2022.11.30. 01:16

Szekrénybe zárta, éheztette a rábízott gyerekeket a jászladányi nevelőszülő

Hét gyermek életét tette pokollá évekig, négy év börtönt kapott és véglegesen eltiltották a foglalkozásától a hivatásos nevelőszülőt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olesia Bilkei

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a 49 éves, büntetlen előéletű nőnek a büntetőügye, aki mint hivatásos nevelőszülő hét, a gondjaira bízott óvodás és kisiskolás korú gyermek életét tette pokollá évekig Jászladányban – írja a szoljon.hu.

 

A gyermekek rendesen csak hétköznap az óvodában és az iskolában ettek.

 

„Otthon” csak hétvégén, és akkor is csak fejenként három szelet tejfölös vagy vajas kenyeret kaptak. Gyümölcsöt, főtt ételt soha. 

 

Hetente egyszer fürödhettek, amihez a vádlott két lavór habfürdős vizet biztosított: egyet a fiúknak, egyet a lányoknak. Szappant, tusfürdőt, de még törülközőt sem kaptak. 

 

A saját ruháikban kellett megtörölközniük. Rendszeresen az udvarra kellett kijárniuk, télen is, ha mosdóba kellett menniük. Mindezt tetézte, hogy a vádlott rendszeresen fenyítette, pofozta és bántalmazta, és gyakran büntetésből, „nevelési célzattal”, órákra, de volt, hogy egy teljes éjszakára is, lakattal bezárt akasztós szekrénybe kényszerítette őket, ahonnan a mosdóba sem mehettek ki.

Az ügyben 2021. március 24-én emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság öt tárgyalást tartott, és az utolsón, június 23-án ítéletet hozott. A nőt – aki mindvégig tagadta bűnösségét – hétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének és ötrendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette miatt három év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal végleges hatállyal eltiltotta mindazon foglalkozások gyakorlásától, amelyek keretében 18. életévét be nem töltött személyről kell gondoskodni.

 

Az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, a kiszabott börtönbüntetés és ehhez igazodóan a közügyektől eltiltás tartamának lényeges felemelése érdekében fellebbezett, 

 

míg a vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett, a Szolnoki Törvényszék november 16-án meghozott másodfokú ítéletében a vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltása tartamát egyaránt háromról négy évre emelte.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!