Információs háború

2023.06.03. 09:47

Hortay: a nyugat korábban nem tapasztalt kihívásokkal szembesül (videó)

A nagy olajkitermelő országok (OPEC) kitiltották a nyugati médiát a következő ülésükről. A fokozódó fegyveres és gazdasági konfliktusok mellett egy információs háború is zajlik, amiben a nyugat korábban sosem tapasztalt kihívásokkal szembesül – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalán.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hortay Olivér emlékeztetett: megint összeülnek az olajnagyhatalmak, hogy a kitermelési kvótákról egyeztessenek. A médiának hagyományosan kitüntetett szerep jut az ilyen típusú üléseken, hiszen az OPEC a sajtón keresztül képes jelzést küldeni a kínálat alakulásáról. A kartell következetesen azt hangsúlyozza, hogy döntéseivel az olajpiac stabilitásának fenntartását szolgálja, ami a valóságban persze sokkal inkább a saját bevételeinek stabilitását jelenti.

Ezzel együtt, a kommunikáció szempontjából, korábban a kettő jellemzően egybeesett és az OPEC nem volt érdekelt a váratlan, drasztikus irányváltásokban. Nem véletlen, hogy a kvóták emelésének, vagy csökkentésének szándéka többnyire előre „kiszivárgott” és az ülésen már csak a mérték volt kérdéses.

A nyugati szankciók azonban gyökeresen megváltoztatták a helyzetet és az OPEC mozgása teljesen kiszámíthatatlanná vált. A nyugat az amerikai és az európai olajembargót, valamint a G7-ek árplafonját követően is a kvóták emelésére számított, azonban ezek elmaradtak, sőt tavaly ősszel a kartell csökkentette a kitermelését 

– mutatott rá a szakértő.

Egy hónapja pedig az OPEC úgy döntött egy újabb vágásról, hogy még a hirtelen összehívott ülés is váratlanul érte a nyugati országokat. Végül, a következő menetrend szerinti ülésről Szaúd-Arábia valamennyi nagy nyugati médiacsoportot – például a Reuters-t, vagy a Bloomberget – is egyszerűen kitiltotta.

„A probléma súlyosabb, mint aminek elsőre tűnik. A G7 országok szankciója óta a nyugat egyre kevesebb információhoz jut az olajpiacról. A szállítások nem elhanyagolható részét árnyékflották végzik, amiket új, ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező, keleti cégek biztosítanak, többnyire ismeretlen áron. Az OPEC új gyakorlata pedig a kitermelési szinten is követő pozícióba kényszeríti a nyugatot” – figyelmeztetett az üzletágvezető.

Sokatmondó, hogy mindössze néhány nappal az ülés előtt a legfontosabb nyugati elemzőházak teljesen ellentétes előrejelzéseket közölnek. Egyesek szerint őszre már így is deficitessé válhat az olajpiac, ezért az OPEC nem fog vágni. Mások a kitermelés csökkentésére számítanak, mert a kibontakozó gazdasági válság lefelé nyomja az árakat és a kartell csak a kínálat szűkítésével tudja fenntartani bevételeit.

Az út, amit bejártunk, lesújtó. Egy éve még azt gondoltuk, hogy könnyedén rávesszük majd az OPEC-et, hogy a kitermelés fokozásával ellensúlyozza a szankciók negatív gazdasági hatásait. Mára pedig eljutottunk oda, hogy a kartell az ülését követő sajtótájékoztatóra sem enged be minket. Az olajkínálatot és az árakat már néhány hónapra előre sem tudjuk megbecsülni, ami a gazdasági tervezést – és így a válságkezelést is – rendkívüli módon megnehezíti

 – hangsúlyozta Hortay Olivér. Hozzátette: ebből az következik, hogy ahol nincs a nyugat kezében az összes adu, nem érdemes egészpályás letámadást végrehajtani. Az olajpiac tipikusan ilyen, hiszen a globális készletek csaknem felét az OPEC ellenőrzi. 

A kereskedelmi kapcsolatok felszámolása előtt tehát érdemes lenne a számokra is ránézni 

– hívta fel a figyelmet a szakértő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában