Mezőgazdaság

2023.04.18. 08:04

Minden Magyarországra érkező ukrán gabonaszállítmány útját ellenőrzik

Minden Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik, és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei mintát vesznek egy Ukrajna felől érkezett tranzitkamion kukoricaszállítmányából a záhonyi közúti határátkelőhelyen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nobilis Márton megtekintette a szomszédos országból érkezett kukoricaszállítmány – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei által elvégzett – ellenőrzését, majd elmondta, a szállítmányból történt mintavétel után a kamiont leplombálják, és így folytatja útját Magyarországon át a rendeltetési helye felé. 

NAGY István; NOBILIS Márton
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei plombát raknak egy Ukrajna felől érkezett tranzitkamionra, miután mintát vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a jármű kukoricaszállítmányából a záhonyi közúti határátkelőhelyen 2023. április 17-én késő este
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Valamennyi ilyen rakományú kamion útját az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszeren keresztül figyelemmel kísérik, illetve súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Ezen keresztül látni fogják, hogy elhagyta-e a szállítmány az országot; amennyiben nem, akkor megkeresik, hol pakolták le, és ott fogják ellenőrizni – ismertette Nobilis Márton.   

Az államtitkár emlékeztetett, a magyar kormány úgy döntött, hogy – a lengyel példát követve – nem engedélyezi az ukrán gabona, illetve más mezőgazdasági termékek behozatalát.   

Az a célunk, hogy a magyar gazdákat megvédjük attól, hogy az ukrán gabona elárassza a magyar a mezőgazdaságot és kárt okozzon a magyar gazdáknak

– fogalmazott a politikus. Hozzátette, az agrártárca dolgozik azon, hogy későbbiekben a tilalmat más ukrán élelmiszerekre is kiterjesszék.   

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, a korábbi évekhez képest mára megtízszereződött az ukrán gabonabehozatal Magyarországra.   

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.   

A tárcavezető szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.   

A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű, 2023. június 30-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában