Bulvár-celeb

2023.04.11. 12:58

Mától lehet fizetni az új 30 ezer forintossal

Petőfi Sándor arcmása van a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott új emlékérmén.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kamil Zajaczkowski

Április 11-én bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egyik talán legjobban várt emlékérméjét, a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak és a 175 évvel ezelőtt kitört 1848–1849-es forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító különleges pénzeket – számolt be a bank360.hu.

 Az április 11-i forgalomba hozatal nem véletlen, ez a dátum ugyanis a magyar költészet napja.

Az érmét kétféle változatban szerezhetik meg a gyűjtők és a befektetésként vásárlók. A tükörfényes ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen 6 ezer darabot vernek. A színesfémből készült, selyemfényű verzió 7500 forintba kerül majd és 8 ezer példány lesz belőle. Mindkét pénzérme nagy méretű, 52,5 milliméter az átmérőjük. 

Így néz ki az új magyar pénz
Forrás: MNB

Az érmék egyik oldalán a költő arcképe látható, a másikon a Nemzeti dal első sorai olvashatók – írja a mandiner.hu

Az emlékérmékkel elméletben vásárolni is lehet, de nem érdemes a boltokban ezekkel fizetni, hiszen idővel a limitált sorozatok értéke várhatóan emelkedik majd.

Petőfi nem most kerül először magyar pénzre. A papír 10 forintoson is szerepelt egykor, ezzel először 1947. július 25-étől lehetett fizetni. A petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában