Tárgyalás Baden-Württembergben

2023.03.09. 18:55

Szijjártó Péter: Európát újra a világgazdaság egyik meghatározó kontinensévé kell tenni (videó)

A Magyarország és Németország közötti kapcsolat egyik fontos alapját jelenti a kiváló együttműködés Baden-Württemberg tartománnyal, ami nagyban hozzájárul hazánk gazdasági növekedésének fenntartásához is – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Stuttgartban.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy noha a két ország kapcsolatai most „nem egyszerűek”, 

az együttműködés Baden-Württemberggel „speciális helyet foglal el a szívünkben”, különös tekintettel arra, hogy az itteni vállalatok, például a Bosch vagy a Mercedes beruházásai óriási szerepet játszanak a magyar gazdasági növekedés fenntartásában.

„Az elmúlt időszak nehéz körülményei közepette is segítettek minket abban, hogy meg tudtuk menteni Magyarországon a munkahelyeket, és a magyar gazdaságot növekedési pályán tudtuk tartani, el tudtuk kerülni a recessziót” – mutatott rá.

Illetve hozzátette, hogy ráadásul ez a tartomány a Németországba irányuló magyar export elsődleges célpontja, márpedig a kivitel nagy mértékben meghatározza hazánk gazdaságának teljesítményét.

Így tehát elmondhatjuk, hogy a Baden-Württemberg tartománnyal fenntartott kiváló együttműködés fontos alapját jelenti a magyar-német gazdasági együttműködésnek, így nagyon komoly hozzájárulást jelent a magyar gazdaság növekedési pályán tartásához

– fogalmazott.

Szijjártó Péter a politikai kapcsolatok témáját érintve „jóbarátainknak” nevezte a baden-württembergi kereszténydemokratákat, akikkel „sok tekintetben megértjük egymást”.  

Kiemelte: ők nyitottak a nehezebb kérdések megvitatására is a kölcsönös tisztelet talaján állva, és nem sajtótudósításokból vonnak le következtetéseket, hanem a párbeszéd alapján.

„Egyetértünk abban, hogy az Európai Unió külső határait határozottan, erősen és főleg eredményesen meg kell védeni, egyetértünk Európa biztonságának fenntartásában, és egyetértünk abban is, hogy az európai versenyképességet nem szabad alább adni” – jelentette ki.

Nem szabad olyan intézkedéseket hozni, amelyek csökkentik Európa versenyképességét, hanem épp ellenkezőleg, a némiképpen visszacsúszó európai versenyképességet helyre kell állítani, és Európát újra a világgazdaság egyik meghatározó kontinensévé kell tenni 

– vélekedett.

A miniszter Baden-Württemberg tartomány igazságügyi miniszterével, a Kereszténydemokrata Unió helyi frakcióvezetőjével és Klaus Mangold miniszterelnöki főtanácsadóval, valamint a Mercedes–Benz Group AG igazgatótanácsának egyik tagjával találkozott délután Stuttgartban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában