Határozott lépések

2022.11.02. 09:18

MNB: stabilitásunk és növekedési képességünk megőrzése a kulcs

Az inflációs cél elérésének nincsen alternatívája – mondta a Világgazdaságnak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki a jegybankot ért kritikákra is reagált.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A jegybank két hete alaposan meglepett mindenkit. Mi állt a komoly szigorító lépések hátterében?

Nagyon világos üzenetet küldtünk:

a jegybank minden eszközzel, bármi áron fellép az árstabilitás elérése és a stabilitásunk megőrzése érdekében.

Az inflációs cél elérésének nincsen alternatívája. Ez nemcsak törvényi kötelességünk, hanem az ország jövőbeli sikeres felzárkózásának is alapfeltétele.

Az MNB egy világviszonylatban is jelentős, proaktív és agresszív kamatemelési cikluson van túl. A külső és belső inflációs trendekben már körvonalazódó fordulat mellett az elért alapkamatszint elegendő az inflációs cél eléréséhez. A gyorsan változó pénzpiaci közegben az árstabilitást veszélyeztető, fundamentálisan nem indokolt folyamatok indultak el az utóbbi időben, amire reagálnunk kellett.  

Nem toleráljuk az árstabilitás elérését veszélyeztető folyamatokat.

Milyen volt a piaci fogadtatása a lépéseknek? Sikerült a kívánt hatásokat elérnie a jegybanknak?

Az első reakciók kedvezők voltak, a piaci folyamataink azóta lényegesen stabilabban alakulnak. A nagy hazai és nemzetközi elemzőházak véleménye alapján a magyar eszközök befektetői megítélésében látványos javulás történt október közepe óta. Egy-egy döntésünk értékét azonban sohasem mérjük rövid távú elmozdulásokban. A trendek számítanak, ez esetben is ezt fogjuk majd folyamatosan értékelni.

Aki viszont a médiát is követi, az látja, hogy Simor András, a jegybank korábbi elnöke komoly kirohanással reagált a pénteki lépésekre. Hogyan látja a jegybank hitelességét illető kritikákat?

Röviden: teljes nonszensz. A kirohanás stílusát nem minősíteném, ezért maradjunk csak a szakmai részleteknél. Érdemes tisztázni, mit is jelent a monetáris politika hitelessége. 

A válasz egyszerű: akkor hiteles egy jegybank, ha képes elérni a céljait, és döntéseit folyamatosan a céljainak alárendelve hozza meg. A Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, emellett elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül biztosítja a pénzügyi stabilitást.

 Magyarországon az inflációs cél 3 százalék. Az átlagos inflációs rátánk 2013 eleje és 2022 szeptember között 2,8 százalék volt. Az áremelkedés üteme 2017 és 2021 között szinte folyamatosan a jegybanki toleranciasávban, 2 és 4 százalék között alakult. Sikerrel és tartósan elértük inflációs célunkat. Közben a magyar pénzügyi rendszer stabilitását egy rendkívüli, globális világjárvány közben sikerült megőrizni.

Ha valakinek, akkor Simor Andrásnak pontosan tudnia kellene mekkora kihívás az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás elérése. 

Egy olyan jegybankelnök illet minket kritikával, akinek 6 éves regnálása alatt az infláció csak egy-egy hónapig elvétve érte el a 3 százalékos célértéket, és a 2007–2013 közötti időszak átlagos inflációja közel kétszerese volt a célnak. Közben a pénzügyi stabilitásunk összeomlott, és a „tornádó oldalszeléből” az elsők között kellett egy brutális méretű IMF-csomagért folyamodnunk.

Kétségtelen, hogy az aktuális inflációnk nagyon magas. Minden jegybank küzd a nyersanyagár-robbanás által okozott magas inflációval és a rendkívül változékonnyá vált pénzpiaci környezettel. Minél közelebb van egy ország a háborúhoz, annál nagyobb lökéshullámokkal szembesül. A szomszédunkban egy szörnyű, elhúzódó katonai konfliktus zajlik, fontos európai energia-ellátási infrastruktúra semmisült meg, az energiaárak egyik évről a másikra 6-8-szorosukra emelkedtek. Ez nem az a közeg, amire a monetáris politika hagyományos eszközei az elmúlt 30 évben kialakításra kerültek. A legfontosabb, amit most tehetünk, hogy a stabilitásunkat és a jövőbeli növekedés képességét megőrizzük. Erre kell minden lapot föltenni.

Most akkor elégedetten hátradőlhet a jegybank?

Eddig sem tettük, ezután sem fogunk hátradőlni. A pénzpiaci környezet folyamatosan változik, az árstabilitástól pedig nagyon messze vagyunk. A jegybank folyamatosan, nagyon szorosan monitorozza a piaci folyamatokat.

Nincsenek tabuk, minden az asztalon van és bármikor készek vagyunk további határozott lépéseket tenni, hogy az árstabilitást újra elérjük. A legfontosabb új eszközeinket a hazai kockázati megítélés számottevő javulásáig biztosan használni fogjuk. Emellett már megtörténtek az egyeztetések az energiacégekkel és kialakult az a keretrendszer, amelyben az energiaimportjukhoz szükséges devizát a jegybankon keresztül – tehát a piacot nem terhelve – szerzik majd be.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában