Atomenergia

2022.08.26. 09:53

Megkapta a létesítési engedélyt a két új paksi blokk (videó)

Indulhat a Paks II. projekt legfontosabb része, az új atomerőmű építése – írja a Világgazdaság.

A Paksi Atomerőmű

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Földi D. Attila

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a két új paksi atomblokk létesítési engedélyét. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után. A munka fizikai része nem most kezdődik, hiszen a kisegítőépületek és -létesítmények telepítése mellett zajlik a Paksi Atomerőmű szomszédságában lévő terület közművesítése, sőt a blokkok betonozásához szükséges támfal kialakítása is.

A két új nukleáris blokk mindegyike 1200 megawatt teljesítményű lesz, a kivitelező az orosz Roszatom leányvállalata, a projektet pedig a Paks II. Zrt. vezeti.

A beruházásra alaphelyzetben azért van szükség, mert pótolni kell az atomerőmű ma működő egységeit a későbbiekben esedékes leszerelésük után, de helyettesíteni kell más erőművek szintén leállítandó, elöregedett egységeit is, továbbá készülni kell az ország várhatóan növekvő energiaigényére. Az atomerőművek működésével nem kerül környezetetkárosító anyag a szabadba, e létesítmények üzemeltetése segít az ország klímaterveinek megvalósításában – írja a Világgazdaság.

A paksi beruházást miniszterként felügyelő Szijjártó Péter élő bejelentkezésben, közösségi oldalán beszélt az esemény jelentőségéről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában