Változás

2022.06.24. 15:55

Jövőre búcsúzik az iparűzési adó felezése

Alaptalan félelemnek bizonyult, hogy a kkv-knak kínált könnyítés pénzügyi kivéreztetést okoz: tavaly országosan 52,4 milliárd forinttal több ipa folyt be, mint 2020-ban.

A VG értesülése szerint végleg eldőlt, hogy jövőre megszűnik az iparűzési adó (ipa) felére csökkentésének lehetősége.

Ezt erősíti, hogy az Országgyűlés elé frissen benyújtott, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban nincs utalás az ipakedvezmény megmaradására. Szakpolitikai forrásaink szerint ebben szerepelnie kellene, ha a kormányzat fenn kívánná tartani az intézkedést. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy mivel az orosz–ukrán háború miatt novemberig veszélyhelyzeti jogrend van érvényben, papíron van mód arra, hogy a kabinet saját hatáskörében járjon el a kérdésben.

A lap kereste a Pénzügyminisztériumot (PM), amely konkrét választ nem adott arra, hogy végleges-e az ipakedvezmény eltörlése.

Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a 2021. évi adatok szerint az iparűzési adóbevétel 755 milliárd forintot tett ki, amely az előző év azonos időszakához, tehát a 2020-as 702,6 milliárd forinthoz képest mintegy 52,4 milliárd forint növekedést mutat.

A Covid és az érvényben lévő ipafelezés mellett megvalósult csaknem 8 százalékos növekedés vitán felül jelentős, még akkor is, ha ebben közrejátszott egy 2020. évi szabályváltozás, amellyel a decemberi iparűzési adó feltöltési kötelezettsége a következő évre csúszott át. A PM arra is kitért, hogy a gazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az iparűzésiadó-bevételek látványosan növekedtek az elmúlt években: 2020 előtt tíz év alatt az iparűzési adóbevétel mintegy 80 százalékkal nőtt az önkormányzatok költségvetésében, azaz évente csaknem 10 százalékos növekménnyel lehetett számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában