Transzformáció

2022.05.14. 14:25

Jövőre a második legnagyobb piaci szereplő lesz a Magyar Bankholding

Több mint két millió ügyfél és teljes országos lefedettség tartozik a Magyar Bankholdinghoz.

A növekvő inflációs környezet és a rengeteg kihívás tovább fogja növelni a bankszektoron a nyomást, a tranzakciók száma emiatt legalább ugyanilyen szinten marad vagy erősödni fog a jövőben – mondta Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató-helyettese a VG Bankszektor 2022 címmel tartott konferenciáján. A szakember hozzátette, a bankok száma folyamatosan csökken az EU-ban 2009 óta, a hazai események pedig illeszkednek ebbe a folyamatba – írja a Világgazdaság.

Rámutatott:

a fúziók és felvásárlások következében 2023-ra jelentősen átrajzolódik a magyar bankszektor képe a 10 évvel ezelőttihez képest, a Magyar Bankholding a második legnagyobb piaci szereplő lehet Magyarországon.

Ami annak is köszönhető, hogy a bankholding fúzióján kívül óriási változás a hazai piacon nem volt tapasztalható, pedig szerinte a koncentráció indokolt lenne, 40 pénzintézet ugyanis szerinte sok, emiatt az MNB pedig évek óta szorgalmazza a folyamatot.

A Magyar Bankholdinghoz 2,2 millió ügyfél és 10 ezer munkavállaló tartozik, továbbá az ország legnagyobb fiókhálózatával, és 80 fölötti leányvállalattal rendelkezik. A fiókhálózat továbbra is az ország legnagyobb hálózatát fogja össze, teljes országos lefedettséggel érhetik el az ügyfeleket.

Egerszergi Ádám a fúzióban résztvevő pénzintézetekről elmondta, hogy míg az MKB Bank egy erős nagyvállalati körrel, addig a Budapest Bank jelentős fiókhálózattal, komoly ügyfélkörrel bír, de erős a mikro és kkv-k körében is. A Takarékbank ettől eltérő profillal, az ország egyik legnagyobb fiókhálózatával rendelkezik, emellett piacvezető az agrárszegmensben, de jelentős az mikro és kkv körben is.

A 2021-ben indított transzformációs program célja egy integrált, univerzális digitális képességekben élenjáró bank létrehozása 2025-26-ra

– húzta alá a szakember, hozzátéve, hogy egy olyan belső mozgalmat indítottak, amelyhez szeretnék, hogy valamennyi munkatárs csatlakozna. A szakember  szerint óriási kihívás a szervezeti képességeknek a megváltoztatása 10 ezer főnél, épp ezért nem csak az üzleti modell megújítását, hanem működési modell megváltoztatását is célul tűzték ki.

Mint fogalmazott, a maga nemében nemcsak a fúziós folyamat, hanem a transzformáció egyedülálló, kiemelve, hogy fontos, hogy jól mérjék fel az erőforrásokat, dedikált kollegákat válasszanak ki, olyan csapattagokat, akik a legjobbak.

Egy ilyen A ligás csapattal lehet csak az egész folyamatot végig vinni

– hangsúlyozta Egerszegi Ádám.

Virág Barnabás: elhúzódó inflációs küzdelemre kell felkészülni

Elhúzódó, tartós inflációs problémával nézünk szembe, emiatt a monetáris politikának folytatnia kell a szigorítást – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a VG Bankszektor 2022 címmel tartott konferenciáján. A jegybankár szerint ma már egyre kevésbé van vita arról, hogy ez nem egy átmeneti inflációs időszak, arra kell készülni, hogy a monetáris ciklus is el fog húzódni.

Borítóképünkön Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató-helyettese. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában