Drágulás

2022.01.16. 07:06

Tovább nőhetnek a fővárosi albérleti díjak az idén

További áremelkedésre számít a budapesti albérletpiacon a Rentingo.com, a közösségi albérletkereső platform előrejelzése szerint a bérleti díjak az év második felére elérhetik a válság előtti szintet.

A Rentingo.com elemzésében rámutatott, hogy a 2020-as látványos bezuhanást követően 

a koronavírus-járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolták a bérleti díjakat. 

A tavaly márciusi mélypont után az árak emelkedésnek indultak, decemberben már átlagosan 157 ezer forintot kértek egy budapesti albérletért, és ez a trend várhatóan 2022-ben is folytatódik.

Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, ezzel szűkítve a hosszú távú kínálati piacot, a budapesti bérleti díjak az év második felére elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan csaknem 170 ezer forintot jelent. 

A Rentingo.com szerint ilyen magas árakra legutóbb 2020 januárjában volt példa.

Az elemzésben arra is kitértek, hogy míg 2021-ben a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése okozta az albérletárak növekedését, addig idén ehhez hozzájárulhat a jegybanki alapkamat emelkedése is, ami befolyásolja a bérbeadók hozamelvárását.

Megjegyezték, hogy 

a bérleti díjak folytatódó emelkedését leginkább a bérlők fizetőképes kereslete fékezheti, erre utaló jeleket pedig az elmúlt hónapban már lehetett látni.

 Példaként említették, hogy míg 2021 decemberében a kínálati árak 157 886 forinton álltak, a keresleti bérleti díj nem érte el a 143 ezer forintot.

A 2017. végén indult Rentingo.com olyan bérbeadási platform és közösségi oldal, amely összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket. Az oldal elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától, a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig. A platform regisztrációval szűri és biztosítja, hogy transzparens bérleti ügyletek születhessenek - írták a közleményben.

 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában