Felmérés

2022.01.23. 10:29

A vállalatok erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek tavaly

A munkaerőpiac szempontjából 2021 példanélküli év volt, a tizenkét hónap alatt jól látható, intenzív toborzási hullám ment végig az országon, a vállalatok erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek - közölte a Profession.hu állásportál.

Kiemelték, az őszi tetőzést követően az év utolsó negyedévére valamelyest lassult a munkaerő-toborzási folyamat, összességében 2021 utolsó negyedéve 80 százalékkal több álláshirdetést hozott, mint az előző év azonos időszaka.

A kutatásból látható, hogy Zala, Baranya és Vas megyékben nőtt leginkább a toborzási kedv a negyedik negyedévben, miközben Komárom-Esztergom, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok esetében ez kevésbé volt jellemző, de ezeken a területeken is növekedést mértek - írják a közleményben.

Országosan a hirdetők a legtöbb munkavállalót szakmunkára keresték az utolsó negyedévben, a második legintenzívebben toborzó területnek a fizikai, segéd és betanított munka.

A tájékoztatás szerint a legnagyobb hirdetési volumennövekedést a vendéglátás, hotel, idegenforgalom kategória produkálta 2021. negyedik negyedévében az előző  év azonos időszakához képest. A második leginkább fellendülő terület 131 százalékkal az adminisztrációs, irodai munka, amelyet a szakmunka követ 117 százalékkal.

A kutatásban rámutattak arra is, hogy Magyarország különböző térségeiben eltér a szakemberek iránti kereslet, az egységesen mindenhol vezető vendéglátóipar munkaerő-felvétele mellett változó a vállalatok emberi erőforrás igénye.

A közlemény szerint a legtöbb jelentkezés a szakmunkásokat kereső álláshirdetésekre érkezett, de még így is munkaerőhiány van ezen a területen. 

A legtöbb jelentkezést begyűjtő szakmák rangsorát országos szinten a szakmunka vezeti, azonban az elérhető munkaerő mennyisége még így is elmarad a munkaadók felvételi igényétől. Második helyen az adminisztrációs területek, valamint az értékesítés és kereskedelem végzett.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában