nemzedékváltás

2021.11.09. 12:17

Megkönnyítené a generációváltást az agrárgazdaságokban egy parlament előtt lévő jogszabálycsomag

Már az Országgyűlés előtt van az a jogszabálycsomag, amely megkönnyíti az idősebb termelőknek gazdaságuk átörökítését a következő nemzedéknek – olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A Nagy István agrárminiszter által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az agrár-nemzedékváltás kulcsfontosságú a mezőgazdaság jövője szempontjából.

A gazdaságok átörökítésének megkönnyítését több lépcsőben tervezi a minisztérium. Első körben a gazdálkodó életében történő átadáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket csökkentik.

A parlament előtt lévő tervezet új jogintézményt vezet be: a gazdaságátadási szerződést. A javaslat elfogadása esetén a mezőgazdasági vállalkozás összes elemét – a termőföld mellett az egyéb ingó és ingatlan vagyont is – egyben, egyetlen megállapodással átruházhatják utódaikra a gazdák.

Ilyen szerződést a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó köthet. Gazdaságátadó lehet az öregséginyugdíj-korhatárt már elérő vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági termelő, aki legalább tíz éve folytatja a tevékenységét. Az átvevői oldalon az eredeti tulajdonos 60 évnél fiatalabb hozzátartozói, illetve legalább hét éve foglalkoztatottai szerepelhetnek, akik megfelelnek a gazdaság működtetésére vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek.

A gazdaságot adásvételi szerződéssel, ajándékozási szerződéssel, tartási vagy életjáradéki szerződéssel ruházhatják át a fiatalabb generációra a tulajdonosok. A felek megállapodhatnak abban is, hogy a gazdaságátadó megtartja a mező-, erdőgazdasági hasznosítású földek vagy azok egy részének tulajdonjogát, és csak azok használatát engedi át – ismerteti a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában