Modellváltás

2021.06.16. 09:40

Lendületet kap a földhő hasznosítása Magyarországon

Geotermikus energia feltárásához és a távhőszektor zöldítéséhez lehet majd támogatáshoz jutni a közelmúltban kiírt pályázatokon – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Világgazdasággal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szerdai lapszámban megjelent interjúban Steiner Attila azt mondta, hogy

a tárca folyamatosan ellenőrzi a múlt év elején elfogadott energiastratégia megvalósítását, és kifejezetten jól állnak.

Szavai szerint az energiaközösségek működésével helyi szinten optimalizálható az áram termelése és felhasználása, így csökkennek az országos hálózat terhei. A legutóbbi magyarországi törvénymódosításban már megteremtették a megújulóenergia-közösségek működésének keretfeltételeit – tette hozzá.

Közölte,

a hidrogén a nehézgépjárművek esetében áll a legközelebb a versenyképességhez. Érdemes lehet foglalkozni a töltőhálózat létesítésének kérdésével.

A nagyságrendek azonban mások, mint az e-töltők esetében, mert hidrogénnel egy jármű akár 600-700 kilométert is meg tud tenni. Így nem szükséges olyan sűrű hálózatot telepíteni, kezdetben elég lesz tizenöt-húsz töltőt elhelyezni a nemzetközi közlekedési útvonalak mentén – mondta az államtitkár.

A minisztérium nemrég tett közzé pályázati felhívást, amely a geotermikus energia hasznosításának magas költségigényű szakaszához ad forrást.

Magyarország geológiai adottságai egyedülállóak, ami versenyképes alternatíva lehet más fosszilis energiaforrásokkal szemben

– emelte ki Steiner Attila, hozzáfűzve:

hatmilliárd forintos keret erejéig lehet pályázni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy átalakulóban van az egész európai energiaszektor, módosul az energiamix, előre törnek a megújulók. Nehéz megjósolni, mindez hogyan hat az ellátásbiztonságra, az energiaárakra, és szükséges lesz-e változtatni a magyar modellen – mondta a Világgazdaságnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában