felelős használatot kérnek

2021.06.29. 16:00

A kánikulában az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett

Az elmúlt napokban a kánikula miatt az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett a napi átlagigényhez képest – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség hétfőn a szolgáltatóktól kapott adatok alapján.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók nem tudnak vizet fogyasztani, hanem azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását – írták a közleményben.

Hozzátették, hogy ennek oka nem az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben ivóvíz, hanem az, hogy az utóbbi években, évtizedekben nem történt bővítés az ivóvízhálózatokon, azonban a lakosság száma nagyon sok helyen megnövekedett, így több vizet fogyasztanak, főleg a meleg nyári időszakban. Emellett

a víziközmű rendszerek állapota, az elmaradt pótlások hiánya is hozzájárul a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

A közlemény szerint lokális jelleggel voltak hálózati problémák, valamint érkeztek a szolgálatással kapcsolatban hibabejelentések, ezek azonban helyi jellegű hálózatot érintő meghibásodások és fennakadások voltak, és mindenhol sikerült orvosolni a problémákat. A szövetség hangsúlyozza, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak, jogszabályoknak,

a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható.

Kiemelték, Magyarország vízkészletét tekintve kiemelten jó helyzetben van, és azt kérik a lakosságtól, felhasználóktól, hogy a kiemelkedően meleg kánikulai időszakban legyenek figyelemmel a helyi víziközmű szolgáltatók kéréseire.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában