megállapodás

2021.05.11. 11:25

Három helyszínen 6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre a Leier csoport

A kormány 656 millió forint támogatást biztosít a cégnek, amely 1240 munkahely megtartását és további 20 új munkahely megteremtését eredményezi.

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 656 millió forint támogatást biztosít a három helyszínen megvalósuló beruházáshoz, amely 1240 munkahely megtartását és további 20 új munkahely megteremtését eredményezi.

Kiemelte, a fejlesztéseknek köszönhetően Hajdúszoboszlón létrejön a világ egyik legnagyobb betoncserép gyára, amelynek az éves kapacitása el fogja érni a 220 ezer tonnát.

A Leier Magyarországon kilenc gyárral rendelkezik, ezekből szolgálja ki az országban működő építőipari vállalatok projektjeit és a szomszédos országok piacait, így a mostani beruházások a magyar export további növekedéséhez is hozzájárulnak.

Szijjártó Péter közölte, az elmúlt 14-15 hónap egészségügyi és gazdaságpolitikai intézkedéseit a világjárvánnyal összefüggésben kizárólag a nemzeti érdek motiválta. „Ha ez nem így lett volna, akkor ma Magyarország nem mondhatná el magáról, hogy Európa legsikeresebb koronavírus-válságot kezelő intézkedéseit hozta meg” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető szerint a világjárványra a legsikeresebb gazdasági választ azért Magyarország adta, mert segély helyett munkát biztosítottak, és nem fogadták el a tömeges munkanélküliség kialakulását, hanem úgy döntöttek, hogy összefognak az országban működő vállalatokkal. A sikerben nagy szerepe volt a vidéki Magyarországnak is, amely mostanra vonzó beruházási célpontja lett a hazai és külföldi vállalatoknak egyaránt. A Leier csoport beruházásai is ebbe a sorba illeszkednek.

Az egészségügyi intézkedésekről megjegyezte, hogy Magyarország az oltóanyagokra mint az emberi élet megmentésének eszközeire és nem geopolitikai vagy ideológiai kérdésként tekintett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti döntése nyomán pedig mindenki számára bebizonyosodott, hogy Magyarország helyes döntést hozott – jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, kedd hajnalban érkezett meg az Oroszországgal leszerződött oltóanyagok utolsó szállítmánya, 200 ezer második komponensű Szputnyik vakcina, ezáltal mindenki, aki Szputnyik kapott első oltásként, megkapja a második oltást is. A keddi szállítmánnyal már 5,3 millióra emelkedett a keletről érkezett vakcinák száma.

Hozzátette, még 1,7 millió keleti vakcinát várnak ezen és a jövő héten, amelyeknek a beérkezésével újabb fontos lépést tesz az ország az 5 millió beoltott felé.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Leier 37 éve gyárt építőanyagokat Magyarországon. A mostani beruházással megvalósul a Leier legnagyobb betoncserépgyára Hajdúszoboszlón, a gyárban, amelynek az építése még zajlik, idén augusztusban kezdődik meg a termelés. A legmodernebb technológiát telepítik a gyárba, ahol hullámos betoncserepeket gyártanak majd, mivel csak természetes alapanyagokat használnak fel, ezért a Leier betoncserepek 100 százalékban újrahasznosíthatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában