felmérés

2021.03.21. 07:32

Az év elején emelkedett a pályakezdő állások száma

A meghirdetett pályakezdő állások száma tavaly egész évben csökkent, a javulás jelei november-december környékén kezdtek látszani, ez a tendencia 2021 első hónapjaiban is kitartott – közölte a Profession.hu.

2020 márciusában a koronavírus-járvány magyarországi kezdete a teljes magyar munkaerőpiacra jelentős hatással volt, így a pályakezdők, szakmai gyakorlati helyet keresők számára feladott álláshirdetések száma és aránya is csökkent. Ráadásul 2020 tavaszán azok a cégek, amelyek a létszámstop, illetve -leépítés eszközével próbálták átvészelni a válságot, elsőként azok felvételét fagyasztották be, és azoktól váltak meg, akik nem tartoztak az állományba. A Profession példaként a szerződéses munkatársakat, a kölcsönzött munkaerőt, valamint a szakmai gyakorlaton lévőket és a diákokat említette.

Közölték, hogy a járványhelyzet következtében kialakult válság egyik markáns hatásaként az egy állásra jutó jelentkezések száma számos szektorban évek óta nem látott szintre emelkedett. Ez alól a pályakezdő és gyakornoki pozíciók sem voltak kivételek:

márciustól kezdve folyamatos növekedés látszik a jelentkezések számában, a legtöbb pályakezdő nyáron pályázott meg lehetőségeket, majd ősztől a jelentkezések száma lassan csökkent.

Az idén januárban ismét felélénkült az érdeklődés a pályakezdő, illetve gyakornoki pozíciók iránt: 15 százalékkal több volt az egy helyre jutó jelentkezésszám, mint a tavalyi átlag.

Arról is beszámoltak, hogy tavaly a pályakezdők közül a legtöbben irodai asszisztens és projektmenedzser állásokra jelentkeztek, ezt az adatrögzítő, az ügyfélszolgálati munkatárs, a flottakezelő és sofőr, majd a gazdasági asszisztens pozíciók követték. A pályakezdők átlagos fizetési igénye nettó 208 ezer forint volt országosan.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a pályakezdők és gyakornokok helyzete a tavaly tavaszi állapotokhoz képest egyértelműen javult, ám a hirdetésszámok még mindig elmaradnak a korábbi évektől.

Ugyanakkor jelezte, hogy a pandémia kezdetéhez képest jóval több lehetőségből válogathatnak, ugyanis a vállalatok nagy hányada 2021-ben már bővülésben gondolkodik.

Ráadásul, mivel az őszi-téli tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus második hulláma már nem okozott olyan sokkot a munkaerőpiacon mint az első, a szakember szerint bízni lehet abban, hogy a jelenleg zajló harmadik hullám sem fog jelentős visszaesést generálni a pályakezdők és gyakornokok lehetőségeit tekintve sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában