vállalati ügyletek

2020.07.06. 07:24

Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma

A jegybank legfrissebb kimutatásai szerint az év első három hónapjában éves összevetésben 10 százalékkal növekedett a külföldre indított utalások értéke.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint miközben a bankok közötti forintátutalásokban 2,6 százalékos visszaesés mutatkozott éves összevetésben az idei első negyedévben, dinamikusan növekszik a forintszámlákról külföldre irányuló átutalások száma – írja cikkében a Világgazdaság.

Persze a 48 millió tranzakcióhoz képest elenyészőnek tűnik, hogy 6 százalékos növekedéssel 90,9 ezer ilyen tranzakció történt, ám érdekesebb, hogy a határon túlra irányuló forintutalások 12 124 milliárdos értéke már igenis összevethető a bankközi forintutalások 48 507 milliárdjával.

Ennél is meglepőbb adat, hogy az utalások értéke azt követően is dinamikusan növekszik, hogy tavaly az első negyedévben komoly, több mint 40 százalékos ugrást jegyzett fel a jegybank: akkor haladta meg először a 10 ezermilliárdot a külföldre irányuló forintutalások száma. Bár a következő két negyedévben konszolidálódni kezdett az utalások értéke, a múlt év vége óta ismét növekedést jelez a statisztika.

A jegybank legfrissebb kimutatásai szerint az év első három hónapjában éves összevetésben 10 százalékkal növekedett a külföldre indított utalások értéke. Az egy utalásra jutó összeg 2019 első negyedévéhez képest 40 százalékkal emelkedett idén, és meghaladta a 133 millió forintot. (Ebben természetesen a vállalati ügyletek nagy súllyal szerepelnek.)

A belföldi forintutalások átlagos értéke 983 ezer forint volt az első negyedévben.

A devizaszámlák száma és kihasználtsága is nagyobb mértékben nőtt: a 404,3 ezer belföldi tranzakció 3,9 százalékos emelkedést takar, az ügyletek 5,286 ezermilliárdos összege 13,5 százalékos növekedésnek felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában