nehézségek

2020.05.13. 15:18

Drágult és lelassult a szállítás külföldről

A koronavírus-világjárvány miatt akár ötszörösébe is kerülhetnek a szállítási költségek, és háromtól egészen tizenkét hétig is várni kell egy-egy csomagra.

A nemzetközi postaforgalomban útvonaltól függően 40-50 százalékos emeléstől ötszörös ugrásig terjed a szállítási költségek koronavírus-világjárvány miatti drágulása – írja szerdán a Világgazdaság, hozzátéve, hogy amíg a távol-keleti csomagokra 3-8, addig az amerikaiakra akár 8-12 hetet is várni kell.

Kína a küldemények egy részét szárazföldi útvonalra állította át, az Európába szánt küldemények vasúton érkeznek, főként Litvániába és Lengyelországba, onnan pedig kamionokon jutnak a célországba, ami miatt legalább két héttel hosszabb a szállítási idő – tájékoztatta a lapot a Magya Posta.

Mintegy 10 százalékos visszaesés tapasztalható az európai forgalomban, amelyben a március közepi határzárak rövid időre hirtelen vákuumot okoztak. Európai viszonylatban a legtöbb csomagküldemény Németországból és Belgiumból érkezik Magyarországra.

A posta a kimenő lakossági küldeményeknél is tapasztalt szigetszerű növekedést áprilisban, például Németország irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában