Járvány

2020.03.24. 06:59

Rövidebb nyitva tartásra váltanának

Egyre több munkaadó ismeri el, hogy szükséges a kereskedelem további szabályozása.

Szerencs, 2015. március 22. Béres Tiborné eladó dolgozik a csemegepultban az Uni Coop élelmiszerlánc szerencsi üzletében 2015. március 22-én. A világörökségi területnek számító Tokaj-hegyaljai borvidék három településén, Sátoraljaújhelyen, Tarcalon és Szerencsen vasárnap is kinyitnak az Uni Coop boltjai. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Egészségvédelmi akciótervet dolgozott ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, mert a koronavírus csoportos fertőzéseinek elérkeztével különösen kitettek a bolti munkavállalók a járványveszélynek, ezért szükséges lehet a vásárlási körülmények szigorítása. Több kereskedő támogatja a rövidített nyitvatartást és az alkalmazottak érdekében fokozott védelmi intézkedések bevezetését – jelezte a Magyar Nemzetnek két nagy munkáltató szervezet.

Az élelmiszer-ellátásban nap mint nap helytálló munkavállalók egészségvédelmét és egzisztenciális biztonságát erősítő, azonnali intézkedéseket tart szükségesnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a láncoknál, ahol hetek óta megfeszített tempóban zajlik a lakosság kiszolgálása. Ennek érdekében akciótervet dolgoztak ki, amelyet eljuttatnak valamennyi nagy munkaadói szervezethez – tudta meg a lap.

Bubenkó Csaba elnök elmondta: a csoportos fertőzések időszakában mind többen maradnak otthon, legfeljebb vásárolni mennek el, vagyis számukra idővel szinte egyedül a bolti dolgozók jelentik majd a külvilággal való kapcsolatot.

„Egyértelmű, hogy a kiszolgálás közben a fertőzésnek való kitettségük fokozódik, de nekik is védeniük kell az egészségüket”

– mondta.

Ezért több intézkedést tartanának szükségesnek, és azt kérik a cégektől, hogy önként hozzák meg ezeket, ha pedig nincs egységes álláspont, a kormányt kérik majd, hogy kötelezze a cégeket a több százezer érintett fokozott védelmére.

Bubenkó Csaba szavai szerint több nagy lánc nyíltan vállalja, hogy lemond a nyeresége egy részéről a biztonság érdekében, például az Aldi diszkontokban és több vidéki Coop-üzletben már rövidebb a nyitvatartás, ami szerinte példamutató felelősségvállalásra utal. Úgy fogalmazott: a vásárlók szemében is szimpatikusabbá válhat az a cég, amelyik látványosan gondoskodik a dolgozóiról.

Az akciótervben azt kérik, hogy a következő napokban az érintettek mindenütt kapjanak további védőfelszereléseket: maszkot, gumikesztyűt, plexifalat a pénztárak elé, illetve kézfertőtlenítőt, aminek használatára a vevőket is kötelezzék.

„Négyzetméteralapon meg lehetne határozni az optimális vásárlói számot, de leginkább a nyitvatartási idő változtatása segítene. Vagy naponta néhány órával rövidebb működéssel, vagy a veszélyhelyzet idejére ideiglenesen elrendelt vasárnapi pihenőnappal lehetőség nyílna a dolgozók rekreációjára” – jelezte az elnök. Kitért rá:

húsvétkor négy napot egyhuzamban pihenhetnének a munkavállalók, ám nagyszombaton a hagyományos nyitvatartással üzemelnek a boltok, ami a munkaszüneti nappá nyilvánított nagypéntek után és húsvétvasárnap előtt óriási nyomással lesz az ellátási láncra.

„Azt kérjük a koronavírusra való tekintettel, hogy ezúttal szombaton is maradjanak zárva az üzletek” – emelte ki.

„Tagjaink teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a munkavállalók egészségét védeni, a leterheltségüket pedig csökkenteni kell” – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Neubauer Katalin úgy fogalmazott, hogy a járvány elleni védekezés mostani szakaszában meghatározó szerepe van a felelősségteljes hozzáállásnak mind a munkaadók, mind az állampolgárok részéről.

„Támogathatónak tartjuk a nyitvatartás ideiglenes rövidítését nemcsak a hét végén, hanem a hétköznapokon is, ezért javasoljuk annak megfontolását”

– jelentette ki, megjegyezve, hogy a válság miatt más szektorokból kiáramló friss munkaerőt a napi élelmiszer-ellátásban részt vevő terület hatékonyan alkalmazhatja, az átállásukat pedig könnyített foglalkoztatási szabályok segíthetnék. Így sokkal kevesebben esnének el a megélhetés lehetőségétől és biztosított lehetne a folyamatos, széles körű kiszolgálás a jövőben is.

„Mára láthatóan mérséklődött a felvásárlási láz, ám ez átmeneti lehet, mert közeledik a húsvét, az újabb beszerzések hulláma. Elemeztük az elmúlt hetek eseményeit, és országosan látható, hogy az élelmiszer-kereskedelemben dolgozó legalább kétszázezer embert óriási megterhelés ért mostanáig, nem csupán a vásárló számára látható kiszolgálótérben, hanem a logisztikában és a raktárakban is” – tette hozzá.

„Hálával tartozunk a munkavállalóinknak” – jelentette ki Zs. Szőke Zoltán. Az Áfeosz-Coop elnöke szerint a vevők százaival naponta találkozó alkalmazottak veszélyeztetettsége egyértelműen nő, a félelmük pedig jogos, a kérdés az, hogy meddig viselik a terhelést.

„A kétezres lélekszám alatti településeken már évek óta nincsenek nyitva a boltjaink vasárnaponként, amit megszoktak a vásárlók. Az ott dolgozók egész napokat kaphatnak szabadidőre, ami után teljes erővel tudnak visszatérni a munkába. Több olyan boltunk is van, amelyek két műszakban vagy rövidebben üzemelnek, de a jelen helyzetben az egy műszakos üzemelés lenne optimális” – mondta a Coop elnöke.

Szó sincs nyerészkedésről

A szövetségek képviselői arról is szót ejtettek, hogy a médiában napok óta egy-egy, túlárazott termékről szóló eset kapcsán azt sugallják: minden kereskedő tisztességtelen és nyerészkedni akar a koronavírus miatti félelmeken. Kiemelték, hogy a piaci szereplők legnagyobb része, a láncok és az önálló egységek mindenkor tisztességesen képezik az árakat, azonban igazodniuk kell a beszerzési költségek jelentős emelkedéséhez. Jól érzékelteti, hogy előfordult, egy-egy termék múlt heti eladási ára tíz százalékkal alacsonyabb volt, mint az e héten felkínált beszerzési ár, ráadásul a nagy cégek központosított rendszerében a boltok nem nyúlhatnak bele az árpolitikába.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában