várakozáson felül

2019.11.29. 12:21

Jól teljesít a május óta működő új Takarékbank

A Takarék Csoport hitelintézetei 7,6 milliárdos nyereséget értek el az első három negyedévben.

Az előzetes terveket jelentősen meghaladva, az első három negyedévben 7,6 milliárd forintos aggreált tárgyévi nyereséget értek el a Takarék Csoport hitelintézetei, amihez a májusban létrejött Takarékbank a harmadik negyedévben 2,4 milliárd forintnyi adózott eredménnyel járult hozzá.

Az üzleti teljesítmény annak ellenére nőtt látványosan – a személyi kölcsönök folyósításánál például a piaci átlag majdnem duplájával –, hogy közben komoly erőket kötött le a szervezeti, informatikai és működési átalakítás,

továbbá a jelentős termékkonszolidáció. Az első három negyedév eredményei előrevetítik, hogy a takarékok egyesülésében óriási hatékonysági tartalék és rendkívül komoly üzleti potenciál van. A novemberi egyesülést és informatikai átállást követően az új Takarékbank összesített betétállománya három hét alatt 2 százalékkal bővült.

Növelte üzleti eredményeit a Takarék Csoport 2019 első kilenc hónapjában. Nettó bevételeinek emelkedését az alap banki tevékenység, jellemzően a jelentős ügyfél-hitelállomány növekedése hajtotta. Az első három negyedévben a kontrollingszemléletű nettó bevétel 77,9 milliárd forintot tett ki, ami 12,8 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Különösen a nettó kamat és a pénzügyi műveletek eredménye emelkedett.

Bővült a lakossági és a vállalati hitelállomány, a vállalati betétállomány, valamint az ügyfelek értékpapír-állománya.

Az egy évvel korábbihoz képest a lakossági hitelfolyósítás 32 százalékkal növekedett, ezen belül az egyik legnépszerűbb terméknek számító személyi kölcsönök folyósítása a piaci átlag közel duplájával, 44,6 százalékkal.

A teljes lakossági hitelállomány szeptember végén meghaladta az 526 milliárd, a vállalati pedig a 930 milliárd forintot. Az első kilenc hónapban 3,5 százalékkal nőttek az ügyfél-megtakarítások, szeptember végére az állomány 2250 milliárd forintot tett ki.

Az államilag támogatott babaváró hitelek kihelyezésében is jó eredményeket ért el a bankcsoport, a harmadik negyedévben 7,7 százalékos piaci részesedést hasított ki úgy, hogy a negyedév utolsó hónapjában már 9,5 százalékra emelkedett folyósításban a piacrésze. A CSOK támogatások kihelyezésénél pedig 22 százalékos részesedése van a bankcsoportnak.

A három pénzintézet egyesülésével májusban elindult – és október végéig még csak regionális pénzintézetként működő – Takarékbank a harmadik negyedévben már nettó 2,4 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami igazolja az egyesülési folyamatban rejlő hatékonysági és üzleti potenciálra vonatkozó fokozott piaci várakozásokat.

„A novemberi országos egyesülést és informatikai átállást követően az új Takarékbank összesített betétállománya három hét alatt 2 százalékkal bővült. Ezen belül kiemelten, 3 százalékkal nőtt a lakossági folyószámla- és látra szóló állomány, valamint 5 százalékkal a vállalatok betétállománya. Mindez a bank ügyfeleinek töretlen bizalmáról tanúskodik” – mondta Vida József, a pénzintézet elnöke.

A terven felüli üzleti eredményeket aközben sikerült elérni, hogy a Takarék Csoport a hazai pénzpiacon példátlan átalakítást hajt végre:

két év alatt több mint ötven pénzintézet egyesítésével hozott létre egyetlen országos, univerzális kereskedelmi bankot.

A szektor megújulásának részeként nemcsak a cégjogi egyesítést kell végrehajtani, hanem menedzselni kell a termékpaletta nagymértékű konszolidációját, az egységes informatikai, HR, vállalatirányítási, pénzügyi-számviteli rendszer bevezetését, a fiókhálózat átszervezését és arculati megújítását. A feladat nagyságát jól mutatja, hogy összesen mintegy 200 korábbi jogelőd takarékszövetkezet közel 60 évnyi termékfejlesztését, nagyjából 19 ezer termékvariánst kellett egységesíteni. Az átalakítás egyszeri költségei az első három negyedévben majdnem 7,9 milliárd forintot tettek ki.

A korszerűsítéssel a 2018 novemberében elfogadott üzleti stratégiában meghatározott ütemterv szerint halad a Takarék Csoport, tartja az időarányos költségtervet is. Az átalakítás befejezésével a hatékonyság növekedése mellett a jelentős egyszeri anyagi és személyi költségek sem terhelik tovább a csoport eredményességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában