Bulvár-celeb

2024.11.22. 07:05

Szereted az air fryert? Akkor figyelj, megmérgezhet, ha így használod

Az air fryer, vagyis a forrólevegős sütő nagyon hasznos, gyors segítség a konyhában, de veszélyes is lehet. Fontos, hogy mit és milyen hőfokon szabad készíteni benne. Itt van néhány tipp, hogy hogyan kerülje el a bajt.

Air fryer: nem mindegy, hogy milyen hőfokon sütünk benne

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marciobnws

Az air fryerek, azaz a forrólevegős sütők használata az elmúlt évek egyik legnagyobb konyhai trendjévé vált. Ezek a berendezések azért lettek népszerűek, mert úgy készíthető bennük ropogós étel, hogy közben kevesebb olajat használunk. Kérdés, hogy az így elkészített ételek valóban egészségesebbnek számítanak? A készülékek megjelenése óta több tudományos igényességű kutatás is vizsgálja a lehetséges előnyöket és hátrányokat – olvasható az Eating Well cikkében.

Rákkeltő vegyület képződhet az air fryer használata során

Az akrilamid egy potenciálisan rákkeltő vegyület, amely keményítőtartalmú ételek – például burgonya – magas hőmérsékleten történő sütése, pirítása vagy grillezése során keletkezik. A folyamat a hő és a cukrok, valamint az aszparagin nevű aminosav kémiai reakciójának eredménye, a vegyület különösen 120 Celsius-fokos sütési hőfok felett jön létre.

Egyes tanulmányok szerint az air fryerben készült burgonya akrilamid-koncentrációja magasabb lehet, mint a bő olajban vagy a sütőben sült változatoké. 

Egy 2024-es, a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatásból például kiderült, hogy az air fryerben sütött burgonya jóval több akrilamidot tartalmazott, mint az, amit bő olajban sütöttek meg.

Ez azt jelzi, hogy az air fryer használata nem feltétlenül csökkenti ennek a veszélyes vegyületnek a szintjét.

Amikor az air fryert összehasonlítjuk a bő olajban sütéssel, az előnyök egyértelműek; kevesebb olajfelhasználással alacsonyabb kalóriatartalmú, kevesebb telített zsírsavat tartalmazó ételek készíthetők, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Ugyanakkor a légkeveréses sütőhöz viszonyítva az előnyök kevésbé egyértelműek, mivel a két eszköz működési mechanizmusa nagyon hasonló – írja az Origo.

Szerencsére az akrilamid képződését akadályozhatjuk néhány egyszerű szabály betartásával, ide kattintva jönnek a tippek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!