Bulvár-celeb

2023.05.27. 09:00

Ennél menőbbet elképzelni sem lehet: íme, a magyar cowboy, aki Európát már meghódította

Szalontai Zoltán élete kisgyerekkora óta a lovak körül forog.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Nagyapja csikós volt, ménest őrzött a hatvanas években Borbáspusztán a Vörös Csillag TSZ-ben, Zoltán is mindig rajongott a lovakért. 

Gyerekkorunkban mindenki cowboy akart lenni vagy lovas indián. Aztán teltek-múltak az évek és én szoftverfejlesztő lettem. Viszont a 90-es években találkoztam ezzel a sporttal. Megtetszettek a külsőségek, de a tevékenység is. 2000-ben megalakult Magyarországon az első hivatalos egyesület és szakágként bekerültünk a Lovassport szövetségbe

– emlékezett a 66 éves Zoltán, aki  nyugdíjas vállalkozóként ma is dolgozik, de már több ideje jut kedvenc sportágára. 

Forrás: Ripost/olvasói fotó

A western lovaglás a munkalovaglásból alakult ki, abból, ahogyan a lóval dolgoznak a farmokon, őrzik, terelgetik, válogatják a szarvasmarhákat, haszonállatokat. A sportág szabályait Amerikában fektették le - írja a Ripost.

"Több kategóriája van a sportágnak, amit én csinálok, az a Cutting kategória. A marhacsordából a lovasnak el kell különítenie, «ki kell hasítania» egy bocit, és közben nem szabad használni a szárat, hanem a kezünket a ló sörényén kell tartani. Két és fél perc áll a versenyző rendelkezésére, ha ez alatt akár két centit is megemeli a kezét, az már mínusz pont. Lábbal, testtel és tekintettel kell irányítani a lovat. Az eredményes versenyzéshez legalább heti öt edzésre van szükség” – mondta a bajnok.

Forrás: Ripost/olvasói fotó

A versenyeken Open kategóriában indulnak a hivatásosak, a kiképzők, az oktatók, akik ebből élnek. A nonpro, azaz nem professzionális kategóriában bárki elindulhat, aki nem lovaglással keres pénzt.  Ebben a kategóriában azért, hogy a kezdők ne azokkal mérjék össze a tudásukat, akik már régóta versenyeznek, vannak úgynevezett „limited” kategóriák: 1000. 2000, 15.000, 50.000, 250.000. Ez azt jelenti, hogy ennyi dollárnál kevesebbet nyert eddig a versenyző. A versenyeken ugyanis nevezési díj és pénznyeremény is van - ez egyben ranglista is.

"A mi sportágunkban minden Amerikából jön, a világhírhez ott kell nyerni, de Európában már elismert versenyző vagyok" – árulta el Szalontai Zoltán, aki egyedüli magyar lovasként képviselte hazánkat a csehországi Roupovban április végén megrendezett 4NCHA nemzetközi cutting versenyen. 

Mr. Scathouse nevű lovával megnyerte a nonpro kategóriát, valamint Big Island lovával a Limited 15.000 amateur kategóriát. Két héttel később Kiskunfélegyházán az országos bajnokság első fordulójában két számban is indult, egy első és egy második helyezést ért el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában