Bulvár-celeb

2022.12.27. 17:00

Mi lehet az oka, ha hűvös időben is izzad?

A nyári kánikulában szinte kivétel nélkül mindannyian izzadunk, olyankor nem furcsa, ha folyik rólunk a víz, sokaknak azonban hűvös időben, akár télen is megkeseríti az életét a fokozott izzadás.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ahmet Misirligul

Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát. A túlzott izzadás, más néven hiperhidrózis azonban egy olyan kellemetlen egészségügyi probléma, amely akkor is jelentkezik, ha az érintett teljes nyugalomban, akár légkondicionált helyiségben tartózkodik.

A hiperhidrózis primer formája öröklődik; sokszor csak bizonyos testtájakat érint, a szekunder forma azonban más-más okok miatt bármely életkorban előjöhet, gyakran más betegséghez társulva. A life.hu összegyűjtötte, melyek lehetnek ezek:

Arra, ha megijedünk, netán huzamosabb ideig fokozott feszültségben élünk, pánikolunk, a szervezetünk izzadással válaszolhat. 

De ha túlságosan leesik a vércukrunk, annak is lehet az egyik tünete, hogy kiver a víz bennünket.

 Ugyanis, amíg egészséges embernél nem okoz gondot, ha a szokásosnál hosszabb ideig nem jut ételhez, a cukorbetegek és inzulinrezisztensek rosszul lehetnek ebben az esetben. Az úgynevezett hipoglikémia a verejtékezés mellett remegéssel, gyengeséggel, esetenként ájulással jár együtt. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A rák szinte bármelyik fajtája okozhat éjszakai izzadást. Ha nem túl meleg a szoba, ahol alszik, de rendszeresen csuromvizesen ébred, érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

A menopauza környéki hőhullámok a negyvenes-ötvenes nők rémei. 

A hormonok változó szintje izzadással jár, amelyek a legváratlanabb helyzetben, naponta többször is jelentkezhetnek. Hormonpótló készítmények enyhíthetik a tüneteket, de annak megítélését, hogy mi szedhetünk-e ilyet, az orvosra kell bíznunk.

A pajzsmirigy-rendellenességek közül a túlműködés az, amelynek az egyik tünete a fokozott izzadás. Hogy ez áll-e a háttérben, azt egy laborvizsgálat derítheti ki. Ha ez a gond, akkor többnyire egyéb tünetek is jelentkeznek, mint a gyors fogyás, fáradékonyság és a magas pulzus.

Előfordulhat - és tulajdonképpen ez a leggyakoribb - hogy az izzadás hátterében semmiféle betegség nem áll. Ilyenkor az életmódunk finomhangolása segíthet megfékezni a verejtékmirigyeink működését. 

Ha hajlamos az izzadásra, változtasson az étkezésén, néhány dologról jobb lemondani. Kerülni kell például a csípős, fűszeres ételeket, mert ezek, mint a bors vagy a csili, kapszaicint tartalmaznak, ami nemcsak a csípős ízt okozza, hanem a verejtékmirigyeket is működésre ösztönzi. Az erős aromák ráadásul belülről is fűtenek.

Jobb lemondani az alkoholról, a kávéról és a dohányzásról is, ezek ugyanis szintén fokozzák a verejték kiválasztását.

 A jéghideg italokkal is csínján kell bánni, a szervezetnek ugyanis először fel kell melegítenie a hűvös üdítőt, mielőtt feldolgozza. És persze ez izzadással jár... Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden nap minél több folyadékot fogyasszunk, például szobahőmérsékletű vizet vagy gyógyteát, hiszen az izzadással a szervezet vizet veszít, amit pótolni kell.

A rendszeres sport is segít csökkenteni a verejtékezést.

 Ha hetente többször mozog, megerősödik, edzettebb lesz, kevésbé fárad ki és ezzel is csökkentheti az izzasztó helyzeteket. A test ugyanis megszokja, hogy csak akkor verejtékezzen, ha muszáj, és egyre ritkábban érez majd a szervezete erre kényszert.

Tudta?

A túlsúlyos emberek fokozottabban verejtékeznek. Ennek egyik fő oka az, hogy eleve nagyobb testet kell lehűteniük, mint egy átlagos testalkatúnak, ráadásul minden tevékenységhez több erőfeszítést, energiát is igényelnek, ami még tovább fokozza a verejtékezést. Mindemellett a zsírszövet kiváló szigetelő hatása miatt nehezebben is hűlnek le.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában