34 év után

2022.06.24. 15:05

Megdöbbentő részletek Kesjár Csaba haláláról

Kesjár Csaba idén lenne 60 éves.

34 évvel ezelőtt, 1988. június 24-én a németországi Norisringen tragikus balesetben halt meg az autóversenyző Kesjár Csaba. Harle Tamás újságíró idén abból az alkalomból írt könyvet a sportoló életéről, hogyha élne, Kesjár idén lenne 60 éves. A Sportrádió péntek reggeli műsorában nyilatkozott a könyv szerzője - írja az Origo.

Egy olyan fiatalemberről van szó, aki a Forma-1-be is eljuthatott volna. Elképesztő az az intenzitás, hogy az embereknek mennyire a szívében és lelkében él Kesjár Csaba. Amíg a születésének 60. évfordulójára írt könyvet készítettem tavaly, akkor rengeteg ember sírt szó szerint, amikor Csabáról beszéltünk. Ez mindent elmond arról mennyien szerették őt- mondta Harle Tamás azzal kapcsolatban, mennyire sokat jelentett az embereknek a tragikusan fiatalon meghalt autóversenyző.

Kesjár Csabát a reménység hercegének nevezték az 1980-as években, ugyanis egy évvel az első magyarországi Forma-1-es verseny - 1986-ban volt először Hungaroring - után megvolt rá az esélye, hogy a legjobbak között versenyezzen. Egy olyan fiatalember, aki mindannyiunk reményét valóra válthatja. Sikeres, kedves, gazdag és jóképű, gyakorlatilag egy lapon emlegették a legnagyobb nemzetközi filmsztárokkal. Hihetetlen szeretet övezte" -
jellemezte a tehetséges pilótát Harle, akit annak idején teljesen megdöbbentett Kesjár Csaba halála, ezért is döntött úgy, hogy már akkor könyvet ír róla.

Az utolsó 26 óra" című alkotás másfél hónappal a versenyző halála után jelent meg, és egy hónap alatt 40 ezer példányt adtak el belőle.

Egy évvel ezelőtt olvastam egy cikket róla egy internetes lapban, és döbbenten láttam, hogy több mint ezer hozzászólás és több mint háromezer megosztás érkezett az íráshoz. A szeretet és az emlékezés megnyilvánulása elképesztő volt, ezért úgy döntöttem, hogy elmerülök Csaba és a Kesjár dinasztia életében, hiszen a nagyapja és az édesapja is fantasztikus versenyzők voltak" - mondta Harle Tamás, miért döntött úgy, hogy újabb könyvet ír a 26 évesen elhunyt Kesjár Csabáról.

A külseje miatt a magyar Alain Delonnak is becézett versenyző szörnyű halálának körülményeiről is beszélt a műsorban a könyv írója. 

24 órával a halála előtt az akkori csapattársával megérkeztek a norisringeni pályára és a tűzpiros Hondájával végigcammogtak a pályán, hogy megvizsgálják a kanyarokat. A halálkanyarban - amelynél később az életét veszítette - megállította a tűzpiros Hondát és azt mondta társának, hogy ha eltéveszti a kanyart, akkor beleszáll a tóba. Csapattársa azt felelte, ha elvéti a kanyart, akkor ott a szalagkorlát, ami megfogja. Döbbenet, de 24 órával később éppen ez a korlát okozta Csaba halálát.

A "Kesjár Csaba 60 - A teljes történet" című könyvében a "Halálkanyar" elnevezésű fejezetben Harle az összes lehetséges szemszögből megvizsgálta Kesjár halálának körülményeit, de egyértelmű állást nem foglalt. Aki elolvassa, választ kap arra, mi történhetett, de szeretném az olvasóra bízni mindezt, nem pedig én meghozni az ítéletet" - árulta el.

Borítókép: Harle Tamás Kesjár Csaba 60 - A teljes történet című könyvéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában