Megrázó vallomás

2022.05.22. 14:01

Ártatlanul ült börtönben egy magyar modell

22200 eurós (8,7 millió forintos) kártérítést kapott az olasz államtól az a magyar modell, aki 74 napot töltött ártatlanul börtönben Olaszországban, mire kiderült, tévesen vádolták kábítószer-kereskedelemmel. Gila Gréta a mai napig nem heverte ki a meghurcoltatását. Ahogy fogalmazott: sosem gyógyulnak a lelki sebei. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul ügyvédjével.

Gila Gréta ígéretes modellkarrier előtt állt, amikor egy olaszországi szállodában 2019-ben letartóztatták drogkereskedelem vádjával. Az elfogása során durván bántak vele, majd 74 napra bezárták a civitavecchiai börtönbe. Az ellene indult eljárást egy a római reptéren droggal lebukott nő azon állításaira alapozták, hogy az egykori magyar szépségkirálynő a dílere. Hiába bizonygatta Gréta az ártatlanságát, sokáig nem hittek neki, a rácsok mögött töltött idő alatt pedig több munkától is elesett. Az őrizetbe vétele napján történetesen éppen Tokióba készült menni. A két és fél hónapos rémálom után a nyomozati bíró alaptalannak találta az eljárást, és gondoskodott a lány elengedéséről. A bíróság most 22200 eurós, azaz 8,7 millió forintos kártérítést ítélt meg Grétának.

Gila Gréta még mindig nehezen gondol vissza a börtönben töltött napjaira Fotó: Youtube

– Bár három év is eltelt a történtek óta, még mindig rossz érzéssel tölt el, ha visszagondolok a börtönben töltött napokra. A lelki sebeim sosem gyógyulnak be – mondta a Borsnak, és kérte, hogy inkább a jogi képviselőjének tegyük fel kérdéseinket.

Massimiliano Scaringella lapunknak hangsúlyozta: az olasz bíróság kimondta, Gréta semmilyen hibát nem követett el.

Massimiliano Scaringella

– Teljesen alaptalanul vonták bele a kábítószerügybe. A kártérítés mértékét a gyakorlatban naponként 250 euróban (93 ezer forint) szokták megállapítani, de az ügyfelem esetében ezt megemelték 300-ra (112 ezer forint) – mondta a jogász, és hozzátette: Gréta példája azt bizonyítja, hogy az olasz jog nem működik tökéletesen, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

– A célunk, hogy kimondassuk, az olasz törvényeket fel kell fejleszteni az európai szintre, hogy több embert ne hurcolhassanak meg alaptalanul – zárta Scaringella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában