most emlékeibe merül

2020.11.23. 08:14

Kóbor János összeomlott: „Befejezem Tomi dalát...”

Mihály Tamás szombati halálhíre sokkolta Kóbor Jánost, hiszen még azt sem fogta fel egészen, hogy múlt szerdán Benkő László elment.

Forrás: Bors

Kóbor János csak ül és emlékeibe merülve néz maga el, mióta szombat délben megcsörrent a telefonja, és megtudta a hírt, hogy Benkő László halála után három nappal örökre elment az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás is. A legendás zenekar frontembere egyelőre nem tudja, merre tovább…

„Valahogy most nem látom, merre vezet tovább az utunk… Csak hallgatom azt a félkész szerzeményt, amit Tomi utoljára itt hagyott nálam. Az Oratóriumhoz írta, de még szeretett volna rajta dolgozni. Szólnak a fantasztikus futamai, én pedig nem értem ezt az egészet. Arra gondolok, hogy talán majd egyszer befejezem, ha visszatér belém a lélek. Most nincs erőm a jövőre gondolni...”

– kezdte könnyeivel a Ripostnak Kóbor János, aki az utóbbi napokban rengeteget gondolt azokra az Omega-tagokra, akik már nincsenek köztünk.

„Amikor Benkő Laci múlt szerdán meghalt, eszembe jutott az, amikor Somló Tomi távozott. Őt két héttel később követte Laux Józsi, és egy pillanatra átsuhant az agyamon, hogy csak nehogy Mihály Tomival is baj legyen, hiszen tudtam, hogy mostanában már nagyon nem volt jó állapotban. Kicsit olyan, mintha a tragikus történelem most ismételte volna önmagát…” – sóhajtott Kóbor, aki sokáig bízott abban, hogy barátja és zenésztársa győztesen kerülhet ki a betegséggel folytatott harcából, és lesz még alkalmuk egy színpadon állni a koronavírus után.

Mihály Tamás basszusgitáros, az Omega együttes tagja
MTI Fotó: Soós Lajos

 

„Mihály Tomi évekkel ezelőtt elmondta, hogy beteg és hogy a kisebb koncertekre már nem szeretne velünk utazni. Ugyanakkor abban maradtunk, hogy ha nagy bulink lesz, azon ott áll majd mellettünk a színpadon, és persze

a hamarosan megjelenő lemezen is velünk dolgozott. Rettenetes érzés, hogy már nem élhette meg a megjelenést, ahogyan Benkő Laci sem”

– mondta az Omega frontembere, aki annak örül, hogy a basszusgitáros és közte elsimultak a feszültségek.

„Most csak az vigasztal, hogy Tomi úgy ment el, hogy nem volt harag a szívében. Nem titok, hogy nem mindig értettünk egyet mindenben, de a sok évtizedes közös munka és a barátságunk nem engedte, hogy hosszasan békétlenség legyen közöttünk...” – zárta gondolatait Kóbor János.

Vérében volt a zene...

Mihály Tamás zenész családba született. Édesapja, Mihály András az operaház vezetője volt, így természetes volt számára, hogy klasszikus zenét tanuljon. A zenei konzervatórium gordonka szakának hallgatója lett, ahol megismerkedett Presser Gáborral. Beat zenei karrierje a Scampolo együttesben kezdődött, majd a Non-Stop együttesbe került, ahonnan végül 1967-ben elhívták az Omegába, ahová később az egyik próbára magával vitte Presser Gábort is. Ők voltak az együttes első képzett zenészei, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat hamar a hazai zenei élvonalba került. Mihály Tamás 1987-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2013-ban pedig Kossuth-díjjal is kitüntették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában