Helyi közélet

2015.10.09. 18:54

Síremléket kapott a hajléktalan művész

Debrecen - Sírkövet állítottak tisztelői a tavaly 66 éves korában elhunyt Csatári József debreceni festőművésznek, grafikusnak a Köztemetőben.

Debrecen - Sírkövet állítottak tisztelői a tavaly 66 éves korában elhunyt Csatári József debreceni festőművésznek, grafikusnak a Köztemetőben.

Az előzményekről dr. Szatmári Éva pszichiáter portálunknak elmondta: Csatári József éveken keresztül komoly szenvedélybetegséggel küzdött, melytől csak nagyon nehezen tudott megszabadulni. Évekig tartó intézeti kezelései idején is alkotott, az a terápia része volt. Több képe a Kenézy Kórház pszichiátriai részlegében maradt.

A művész élete vége felé „kicsúszott a talaj a lába alól”, elveszítette a családját. Hajléktalan szállón aludt, nappal pedig járta az utcákat és rajzolt. Rákbeteg lett. Mivel halálakor nem volt pénze a temető hátsó részében, köztemetés keretében temették el, egy kis fejfával.

Ahhoz a hat képhez amelyek a kórházban voltak, művész barátai, sorstársai tavasszal további nyolc alkotást tettek hozzá, melyekből jótékonysági árverést tartottak. Hét képet értékesítettek. Az így befolyt 230 ezer forintot Csatári József egy hozzátartozója most kiegészítette. Ebből a pénzből emelték a fehér kőből készült emlékhelyet.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában