HAON Sziréna

2019.04.09. 11:34

Vádat emeltek egy hadházi kalauztámadás ügyében

Debrecen - A Debreceni Járási Ügyészség csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a három személy ellen, akik a személyvonaton nem akartak menetjegyet venni, majd szidalmazták és megfenyegették a jegyvizsgálót.

Debrecen - A Debreceni Járási Ügyészség csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a három személy ellen, akik a személyvonaton nem akartak menetjegyet venni, majd szidalmazták és megfenyegették a jegyvizsgálót.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott fiával, a másodrendű fiatalkorú vádlottal, valamint unokatestvérével, a harmadrendű, szintén fiatalkorú vádlottal és több rokonnal együtt 2018. július 24-én 20 óra körüli időben Hajdúhadházon felszállt a Debrecenbe tartó személyvontra. Érvényes menetjeggyel egyikük sem rendelkezett.

A vonaton jegyvizsgálóként dolgozó sértett kérte tőlük a menetjegyeket ellenőrzésre, azonban az elsőrendű vádlott közölte, hogy zárva volt a jegypénztár, ezért nem tudtak jegyet venni. Az elsőrendű vádlott ezért kedvezményes menetjegyeket akart váltani a sértettnél, aki kérte tőle az ehhez szükséges igazolványok felmutatását – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Időközben a szerelvény megérkezett egy vasúti megállóhelyre, ezért a sértettnek le kellett szállnia. A forgalmi tevékenység elvégzését követően visszaszállt a vonatra, és odament az elsőrendű vádlotthoz, hogy a szükséges menetjegyet megválthassák. Ekkor az elsőrendű vádlott kötekedni kezdett a sértettel, azt mondta, hogy mivel a kalauz abbahagyta velük szemben az intézkedést, ezért nekik nincsen jegyvásárlási kötelezettségük. Ezután az elsőrendű vádlott és a sértett között hangos szóváltás alakult ki, az elsőrendű vádlott megfenyegette a sértettet, amelybe bekapcsolódott a másodrendű és a harmadrendű vádlott is, fenyegették és trágár módon szidalmazták – olvasható a közleményben.

A vádlottak magatartása komoly félelmet keltett a sértettben, szolgálati feladatát velük szemben nem tudta teljesíteni, ezért rendőri intézkedést kért. A következő megállóhelyen a vádlottakat leszállították, megtörtént a rendőri intézkedés, ám miután visszaültek a vonatra, továbbra sem voltak hajlandók menetjegyet vásárolni. A sértett a szerelvény első kocsijában tartózkodott, ezt látva mindhárom vádlott odament hozzá, majd ismét trágár módon szidalmazták és életveszélyesen megfenyegették.

A vádlottak ugyanazon a napon 21 óra 30 perc körüli időben a debreceni vasútállomáson tartózkodtak, a Hajdúhadházra közlekedő személyvonatra szálltak fel, ahol szintén a sértett teljesített szolgálatot jegyellenőrként. A vádlottak ekkor sem akartak jegyet venni, illetve csak olyan menetjegyet, amely rendkívül kedvezményes, azonban az erre jogosító igazolványok átadását az elsőrendű vádlott megtagadta.

Az utazás során egy későbbi időpontban a másodrendű fiatalkorú vádlott észrevette a közelben tartózkodó sértettet, odament hozzá, indulatosan szidni kezdte, majd kétszer arcul köpte és ökölbe szorított kézzel meg akarta ütni a fejét, azonban ebben egy velük utazó rokona megakadályozta – összegzi a vádiratot a főügyészség.

A személyvonatokon jegyvizsgálóként szolgálatot teljesítő sértett a hatályos jogszabály értelmében közfeladatot ellátó személy.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen társtettesként, csoportosan elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, a másodrendű vádlott fiatalkorú ellen továbbá közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Az elsőrendű vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a másodrendű és a harmadrendű fiatalkorú vádlottak vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelésére tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!