HAON Sziréna

2019.01.18. 13:58

Vigyázzák Földes biztonságát

Földes - A faluban már a Nagy Háború éveiben, majd 1944 őszén is működött az önvédelmi szervezet. Az akkori önvédelmi rendszer a falut tizenkét körzetre osztotta, és a körzetek lakói kötelesek voltak éjszakai figyelő szolgálatot teljesíteni két-két fővel.

Földes - A faluban már a Nagy Háború éveiben, majd 1944 őszén is működött az önvédelmi szervezet. Az akkori önvédelmi rendszer a falut tizenkét körzetre osztotta, és a körzetek lakói kötelesek voltak éjszakai figyelő szolgálatot teljesíteni két-két fővel.

A falu értékeire egykor vigyázókhoz hasonlóan éjszakánként járőr párok indulnak Földes utcáira, hogy a helyi körzeti megbízottakkal és a kabai rendőrőrs járőreivel közösen őrizzék a falu nyugalmát és biztonságát.

Az elmúlt évtizedekben a Sárréten, a püspökladányi rendőrkapitányság területén folyamatos együttműködés alakult ki Földes, Sáp, Tetétlen és Kaba polgárőr szervezetei között. A négy település polgárőrei a korábbi években beírták nevüket a hazai polgárőr mozgalom történetébe. 1995-ben Földes önkormányzata és a négy település polgárőrei közösen rendezték meg az első nemzetközi és országos polgárőrnapot. A rendezvény követőkre talált és évente azóta is megrendezik az ország különböző tájegységein.

Eredményes bűnmegelőzés

A 2002-es év polgárőrcsoportja címet is elnyert országos elismerés birtokosai napjainkban öt nő és 20 férfi polgárőrrel teljesítenek szolgálatot. Szolgálati feladataik végrehajtását segíti négy ifjú polgárőr is. Krizsán Mihály elnök és Fegyver Imre titkár elmondta: hétvégén, illetve a jelentkező feladatok szerint végzik járőrszolgálatukat. A faluban gyalogosan, kerékpárral, vagy gépkocsijukkal járőröznek. A 28 éve alakult szervezet hatékonyságát jelzi az a tény, hogy az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonság a településen, csökkent a betörések és lopások száma. A település bekapcsolódott a SZEM mozgalomba, továbbá önkormányzati és egyéb pályázatokon elnyert támogatásokkal javították a polgárőri szolgálat eszköz feltételeit.

A 42- esre is figyelnek

Több, országosan körözött bűnöző elfogásában működtek közre, és sikerrel vették fel a harcot a mezei lopások elkövetőivel és a házaló bűnözőkkel szemben is. A 42-es nemzetközi főútvonal közlekedési baleseteinél irányítják a településen át az elterelt járműforgalmat. Közvetlen, jó kapcsolat alakult ki a polgárőrök és Földes lakói között. A helyiek jelzései után a polgárőrök mobiltelefonjaikon gyorsan riasztják egymást a faluban történt eseményekről, balesetekről. Télen járőrözés közben fokozottan figyelnek a közterületeken közlekedőkre, a faluban egyedül élő idősekre. Különös hangsúlyt fektetnek az ifjúság védelemre, a drog elleni harcra. A korábbi években nemzetközi kapcsolatokat is ki alakítottak a nagyváradi román polgárőr szervezettel.

- Péter Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!