HAON Sziréna

2018.05.16. 12:50

Adócsalóknak kellett felelniük az ítélőtáblán

Debrecen - Fiktív számlákkal jelentős összegű áfát igényeltek vissza.

Debrecen - Fiktív számlákkal jelentős összegű áfát igényeltek vissza.

Első fokon adócsalás miatt elítélt vádlottak ügyét tárgyalta május 2-án a Debreceni Ítélőtábla.

Társtettesként elkövetett adócsalás bűntette és magán­okirat-hamisítás vétsége miatt a Debreceni Törvényszék 2017 áprilisában B. Mihály elsőrendű és Sz. Magdolna másodrendű vádlottat 2 év; M. Attila Sándor harmadrendű vádlottat 1 év, E. Zsolt negyedrendű vádlottat 1 év 6 hónap, illetve B. Sándor ötödrendű vádlottat 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az első- és másodrendű vádlottal szemben személyenként 77,7 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen az ügyész és négy vádlott is fellebbezett.

Román szál

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak 1997-ben alapítottak egy kft.-t, amelynek fő tevékenysége a gépjármű-kereskedelem, közúti áruszállítás volt. Hat cégtől származó valótlan tartalmú számlákat közösen fogadták be könyvelésükbe, majd szerepeltették saját kft.-jük adóbevallásában. 2008 októberétől 2009 márciusáig a fiktív számlák könyvelésbe állításával és azok áfatartalmának jogosulatlan levonásával a büdzsének csaknem 80 milliós adóhiányt okoztak, mely nem térült meg.

Óriási további károk

Az adóhiány keletkezéséhez az ötödrendű vádlott 3 kft. nevében kibocsátott számlák átadásával járult hozzá. Az első- és másodrendű vádlottak 2011 februárjában közel 70 millió forint, 2011 márciusában 95 millió forint adóhiányt okoztak a központi költségvetésnek általános forgalmi adónemben.

A harmadrendű vádlott egy másik cég nevében kiállított számlákkal több mint 62 millió forint, a negyedrendű vádlott pedig egy román cég részére kiállított számláinak az általa vezetett cég könyvelésében szerepeltetésével több, mint 101 millió forint adóhiány keletkezéséhez járult hozzá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!