HAON Sziréna

2018.04.21. 11:36

Újabb kötet az ítélőtábláról

Debrecen - A bírósági rendszer múltjának egy újabb szeletét tárja fel az új kötet.

Debrecen - A bírósági rendszer múltjának egy újabb szeletét tárja fel az új kötet.

„Az előttem perlekedőknek igazságot szolgáltatok” címmel mutatták be a Debreceni Ítélőtáblán (DIT) pénteken a Debreceni Királyi Ítélőtábla 1891–1950 közötti történetéről szóló könyvet, mely kiemelten az elnökök és bírák életével, munkájával foglalkozik.

Balla Lajos, az ítélőtábla elnöke felidézte: ez már az ötödik kötet, amit a DIT az elmúlt években megjelentetett. Míg azonban az első, a DIT fennállásának tizedik évfordulójára kiadott könyv inkább az épületet, a tárgyi feltételeket mutatja be, a mostani már a személyekre koncentrál.

Beszédes számok

– A kiadványban szereplő számok beszédesek: az adott időszakban összesen 173 bíró dolgozott itt, közülük 36-an tanácselnökként, tízen bírósági elnökként; vagyis soha nem volt nagy létszámú terület, mégis, fontos szerepet játszott Bihar, a régió, illetve a Tiszántúl igazságszolgáltatásában – hangsúlyozta az elnök.

Az igény, hogy a tolvaj nyerje el méltó büntetését, és a pereskedőknek a bíróság igazságot szolgáltasson, örök, megvolt 1891-ben, és megvan ma is.”

Balla Lajos szerint az egykori bírák mentalitása, törekvései előremutatóak voltak. S nagyon régre visszatekintve, megismerve az ő gondolkodásukat, az akkori rendszer működését, tanulhatunk tőlük. – Vannak kérdések, amik akkor és ma is felmerülnek, s ha ezek valamelyikére korábban már találtak megoldást, azt alkalmazhatjuk mi is – vélekedett.

Hiánypótló mű

– A feltárt múltunk segít abban, hogy biztos kézzel kapaszkodjunk a jövőbe – jelentette ki dr. Kiss László, a Magyar Igazságügyi Akadémia Tudományszervezési és Dokumentációs Osztályának munkatársa, aki a kötetet bemutatta.

Mint mondta, az az Országos Bírói Hivatal által meghirdetett Ráth György bírósági történelem- és hagyományápolás keretében jelent meg, immár 23.-ként a sorban, és helytörténeti szempontból is hiánypótló mű.

Kiemelte dr. Kovács Ilonának, Hajdú-Bihar megye főlevéltárosának és Szilágyiné dr. Karsai Andreának, a DIT elnökhelyettesének a könyv létrejöttéhez nyújtott segítségét.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!