haon-sportoldal

2007.12.17. 10:54

Debreceni úszótörténelem

<p>Debrecen - A Debrecenben megrendezett 11. Rövidpályás Úszó Európa-bajnokság nyitónapján a debreceni úszósport történetét feldolgozó kiállítás nyílt a Debreceni Sportuszodában. <dia width="850" height="630" alt="Debreceni úszótörténelem 2007.12.17."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni__sz_t_rt_nelem_2007_12_17_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Debreceni úszótörténelem 2007.12.17." /></a></dia></p>

A több, mint egy évszázadot felölelő anyagot Dr. Fésüs László testnevelő tanár, sporttörténész rendezte tablókba. A megnyitón és a későbbi versenynapokon több debreceni kiválóság is megtekintette a róluk, rólunk szóló kiállítást. Balla Mária 1964-es olimpikon, jelenleg az Újbuda Senior Úszó Egyesület szenior Európa-bajnoka, Puskás Pál, a 30-as években úszó, majd helyi úszószövetségi elnök, 2007-ben, 86 évesen (!) a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben négyszeres szenior Európa-bajnok, Krucsó Zsolt transzplantált Európa-bajnok, Krasznai Róbert, az 50-es évek meghatározó debreceni úszója, jelenleg 50-szeres szenior magyar bajnok, szenior Európa-bajnok, Dzvonyár János, az 1980-as moszkvai olimpia 5. helyezettje, Farkasné Biró Gyöngyvér pillangózó válogatott.

A tablón szerepelve volt jelen a betegsége miatt akadályoztatott Dévald Péter transzplantált úszó, sokszoros Európa-bajnok és Világjátékokon dobogós sportoló és id. Rentka László, sokunk mestere, aki otthonában a sajtón és a rádión keresztül, valamint napi beszámolóm alapján követte az eseményeket.

A tablókon még sokan szerepelnek, Gulyás Ákostól Biró Gyöngyvérig és Biró Csilláig, Krasznai Gézától Ötvös Éváig, Ludmány Lászlótól Ludmány Éváig, Vass Tibortól Ménes Zsuzsáig, Nagy Imre Zsolttól Galgóczi Krisztina országos egyetemi bajnoki ezüstérmesig, a DVSC-től a D. Dózsán és a Debreceni Szenior Úszó Klubon át az egyetemi úszócsapatig.

A kiállítási tablók valószínűleg még néhány hétig megtekinthetők a Debreceni Sportuszodában.

-Rentka László-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!