Szponzorált tartalom

2020.11.07. 16:00

Ezek a fizetős utak Magyarországon 2020-ban

Idén több elkészült útszakaszt is átadtak az országban, amelyek fizetőssé válnak jövőre, vagy bizonyos járműkategória számára már most is az. Tekintsük át a díjköteles és az ingyenes utak listáját, hogy elkerüljük a bírságot a jogosulatlan úthasználat miatt.

Jogosulatlan úthasználatnak minősül, ha úgy hajtunk fel a gépjárművel egy fizetős, díjköteles útszakaszra, hogy nincs érvényes autópálya-matricánk. Egy adott szakaszon elég lehet egy érvényes megyei autópálya-matrica is, míg a heti, havi vagy éves e-matricával minden fizetős utat igénybe vehetünk, csak arra figyeljünk, hogy még a felhajtás előtt legyen érvényesítve a matrica. A jogosultságot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. végzi.

Új fizetős, azaz díjköteles utak 2020-ban

Magyarországon az autópályák használata díjköteles, bár van néhány kivétel, amely ingyenes útszakasznak minősül. Aki vizuális típus, az legegyszerűbben a fizetős utak Magyarország térkép segítségével megnézheti, hogy pontosan melyek a díjkötelesek, és melyek nem.

2020. január 1-től az M44-es autóút a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek számára lett díjköteles.Ettől az évtől az M2-es, az M4-es, az M44-es, a 21-es és a 448-as utak, illetve Nyíregyháza északnyugati elkerülője is fizetős lett a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek számára.

Ez azt jelenti, hogy nem kell autópálya matricát venni a motorkerékpárokra és azokra a gépjárművekre, amelyek 3,5 tonna össztömeg alattiak.

Ingyenes és fizetős utak 2020-ban

Ingyenes autópálya-szakaszok és gyorsforgalmi utak 2020-ban

Tekintsük át az ingyenes utak listáját is:

  • Az M0 autóút alábbi szakaszai: az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz, az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz, Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz).
  • Az M31 autópálya.
  • Az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között.
  • Az M8 autópálya.
  • Az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.
  • Az M25 autóút 252. számú főút és a 2502. j. összekötő út közötti szakasza.
  • Az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, valamint Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza.
  • Bács-Kiskun megyében a fizetős M5 autópálya vezet át, de vannak olyan útszakaszok, amelyek ingyenesen használhatóak: ez a 83 – M8-51. sz. főút, és a 21 -M9-51. sz. főút.

    Az országi további díjköteles szakaszairól pontos felsorolás is rendelkezésünkre áll a fizetős utak Magyarország térképének köszönhetően az autopalyamatrica.hu oldalon.

     

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!