PR cikk

2020.01.20. 08:02

Biztosan megéri nem jogtiszta szoftvereket használni?

Magyarországon a számítógép felhasználók többsége nem jogtiszta szoftvert használ. Ezek közül legtöbben otthoni felhasználók, de sokan céges számítógépeken is használnak nem jogtiszta szoftvert. Amellett, hogy súlyos jogsértést követnek el még más egyéb veszélyek is leselkednek rájuk!

Az elrettentés jogi oldala

Magyarországon, ahogy a világon a legtöbb helyen, a nem jogtiszta szoftver használata a lopással kb. egyenértékű cselekedetnek számít, még ha az emberek tudatában ez nincs is annyira jelen, mert a szoftver termék fogalma kevésbé kézzel fogható. Ettől függetlenül Magyarországon is bűncselekménynek számít, nem csak a használata és a birtoklása, de már a letöltése is.

Az illegális szoftver használó „céges” felhasználó persze egy veszélyeztetettebb kategória, ők jobban ki vannak téve az ellenőrzések lehetőségének és súlyos büntetéseket szabhatnak ki rájuk illegális szoftverek használata miatt. Nem árt szem előtt tartani, hogy egy néhány tízezer forintos szoftver megvételének megspórolása bármikor az értékének többszöröse lehet büntetésben.

Az elrettentés tényszerű oldala

Amikor egy szoftvert megvásárolunk, a termék minden esetben rendelkezik valamilyen védelemmel: termékkulccsal, regisztrációval, egyéb aktiválási rendszerrel. Kalóz szoftver használatakor, mivel nem vásároltunk meg a szoftvert, valamilyen „törésre” mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy használatba vegyük. Ezen trükköknek is rengeteg fajtája létezik: a legtöbb esetben kulcsgeneráló program (keygen) segítségével kaphatjuk meg a szoftver termékkulcsát. Ez a legritkább esetben szolgálja a mi érdekünket. Ezekben a „keygen” programokban szinte minden esetben valamilyen trójai (jelszólopásra, adat lopásra szolgáló stb.) vírus vagy más egyéb, a rendszerünkre nézve kártékony program települ a számítógépre.

Az is gyakori probléma, hogy az adott – nem jogtiszta – szoftvert nem lehet szabályosan frissíteni. Ez sajnos egy másik biztonságtechnikai problémát vet fel, ugyanis gyakran éppen a biztonsági hibák befoltozására adják ki a frissítéseket, azok nélkül idővel nagyon támadhatóvá válik a rendszerünk. Ez megint csak cégek esetében lehet kritikus, de az otthoni felhasználók is számos hátrányt elkönyvelhetnek emiatt, elég csak a stabilitási és egyéb programhibákra kiadott frissítésekre gondolni.

Nem árt tehát átgondolni, hogy megéri-e ez a sok macera, jogsértés, veszélyforrás vagy választjuk inkább a magabiztosságot is adó nyugalmat. Emellett, ha jobban belegondolunk, nem biztos, hogy az illegális szoftverhasználat a kifizetődőbb…

A Business Software Alliance (BSA) a világ legnagyobb forgalmú szoftvergyártóit tömörítő szervezet felmérésből kiderül, hogy a Magyarországon használt szoftverek 36 százaléka jogosulatlanul (illegálisan) telepített. A felmérésben megkérdezett informatikai vezetők elmondása szerint a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és költségesebb. A nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok (malware) évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak. Az informatikai vezetők elmondása szerint az adatlopások és a kártékony programok egyéb veszélyeinek elkerülése a legfőbb indok, amiért kizárólag jogszerűen licencelt szoftverek használatára törekszenek.

A megoldás

A Lansoft Trade Informatikai Kft. most nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy mindezen problémák örökre a feledés homályába vesszenek, hiszen egyedi csomagajánlatokat kínál egyéni (otthoni) és vállalati (céges) ügyfeleinek a modern és biztonságos informatikairendszer kialakítására.

Használja a legmodernebb szoftveres megoldásokat, hogy számítógépes rendszere mindig naprakész legyen, válassza a világ leggyorsabb mentési és helyreállítási megoldását, hogy adatai mindig biztonságban legyenek!

Csomagjaikban összegyúrva a leghatékonyabb megoldások vannak, amelyekkel egy produktívabb, átlátható, modern és biztonságos rendszert lehet kialakítani, mindezt most kedvező csomag áron.

Emellett – nem utolsó sorban – a 10 éves termékciklus végéhez érve, a Windows 7 operációs rendszer támogatása 2020. január 14-én megszűnt, ezt követően ez a rendszer jobban ki lesz téve a vírusok és a rosszindulatú programok károkozásainak, ezért érdemes váltani. Egy fontos opcióként kínálják a csomagok mellé a korszerű Windows 10 Home vagy Professional operációs rendszereket.

A megoldásokról további információkért ide kattintva tud tájékozódni!

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!