HAON - Kultúra

2019.01.23. 14:52

A Király család emlékkiállítása

Hajdúböszörmény - A Király család alapozta meg a böszörményi festőiskolát.

Hajdúböszörmény - A Király család alapozta meg a böszörményi festőiskolát.

„Teremtő, alkotó energiák szétosztására” várta az érdeklődőket január 22-én a Bocskai István Gimnázium közössége a művelődési központba. Ez a címe annak a kiadványnak, ami a jeles eseményre készült: az egy hónapig látható tárlat két egykori gimnáziumi művésztanárnak, Király Jenőnek és Király Róbertnek állít emléket. A művészek akadémiai éveire, pályakezdésére és tanári pályájára koncentrál, bemutatva azt az utat, hogyan válik valaki művésszé, majd művészi energiáit hogyan adja tovább a következő nemzedéknek, hogyan válik iskolateremtő tanárrá. Gyulai Edit tanár, a Király Jenő Alapítvány elnöke kiemelte, a tárlat tartalmazza a Király-család legfontosabb dokumentumait, az apa és fia személyes kapcsolatát és művészi hitvallásuk párhuzamos és elágazó történeteit.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere is köszöntötte a megjelenteket a „két nagyszerű pedagógus-művészember” képei között. Mint hangsúlyozta, maradandót alkottak, s egyetértve Kupás Csilla kurátor megnyitó szavaival kijelentette, hogy valóban, talán nem nevezhetnénk ma a festők városának Böszörményt, ha az erdélyi származású Király Jenő nem kerül a városba (1909-ben telepedett le). Sokat köszönhet neki, fiának és tanítványaiknak a város – hangzott el.

Emlékek szülőről, tanárról

A zömmel akvarellekből és grafikákból álló gyűjteményt dr. Király Róbert és családja bocsátotta rendelkezésre. A kiállítás közel 40 alkotását Király Róbert egykori tanítványa, Lovas Tibor grafikus is méltatta, illetve sok személyes történetet mesélt el többek között a gimnázium akkor induló első rajztagozatos osztályáról (1969). Kiemelte, a látás képességét és az esztétikai tudást kapta kedves tanárától. Visszaemlékezett, hogyan vették rá tanárjukat, hogy nézze meg a Szelíd motorosok című filmdrámát, ami nem is állt távol Robi bácsitól, hiszen mérnöknek készült, érdekelték a járművek is. Végül tanár lett, hogy továbbvihesse édesapja katedráját.

A nagyapáról és az édesapáról dr. Király Róbert emlékezett meg. Elmondta, hogy nagyapja is sokat köszönhet a városnak, többek között azt, hogy befogadta. Hiszen az országban járva azt tapasztalta, hogy a magyar emberek hirtelen barátságot kötnek, ám a hajdúságiak nem. De aki egyszer kiérdemli, hogy barátságot kössenek vele, az igazán komoly barátság lesz. Mindig a szabadban festett, vízfestményeit a természet ihlette: egyszer hazavitt egy téli tájképet, ami otthon, a melegben nyerte el végső formáját; „összeolvadt”, amit az alkotó elégedetten nyugtázott – hallhattuk.

- Barak Beáta -


A kiállítás kurátora Csilla Kupás, a háttérbeli szervezést a Király Jenő Alapítvány tagjai, Gyulai Edit és Pálfi Gyula intézte. A katalógus összeállításában Csukás Csaba és Horváth Tamás közreműködött. Verssel és zenével szerepeltek a gimnázium tanulói: Dezső Máté; Nagy Borbála és Szegedi Vilmos. Az eseményen Sántha Antal és felesége adták át Király Jenő munkásságának posztumusz elismerésére a „Hajdúböszörmény, a festők városa” Emlékplakettet.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Sillye Gábor Művelődési Központ kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!