HAON - Kultúra

2018.08.23. 14:11

A káposztáról szólt az élet három napon át Kabán

Kaba - Augusztus második hétvégéje hagyományosan a közkedvelt zöldségé a településen.

Kaba - Augusztus második hétvégéje hagyományosan a közkedvelt zöldségé a településen.

Kertészeti kiállítással startolt a rendezvények sora a XIII. Kabai Káposztás Nap és megyei vásáron.

A szombati „főnap” reggeltől hajnalig kínált látni- és hallani valót utcatárlattal és kóstolóudvarral fűszerezve. Élesd, Hegyközcsatár és ­Dzierzkowice mint Kaba testvérvárosai találkoztak dél­előtt, majd kezdődött a Hajdú-Bihar megyei kézművesek és kistermelők bemutatkozása és vására. Sokakat megmozgatott a káposztás ételek főzőversenye is, csakúgy, mint a gyerekeket a nekik szóló játékok, a gólyalábasok műsora és a cukorágyú.

Telt házas, évtizedes iskolatörténeti könyvbemutató is zajlott e napon a szerző Váradi Istvánné vezérletével.

„Csípték” a túrát

A Kabáról elszármazottak első alkalommal találkozhattak szervezett keretek közt egymással. Egyből „csípősre” vették a figurát, hiszen a helyi Chili Hungária Manufaktúrában fogadták őket „erős” szeretettel. Így már „felpaprikázott” hangulatban vonulhattak át Lukács Zsolt bőrös műhelyébe, ahol a kézművesség ezen ágába nyertek bepillantást.

A programsorozatba két mulatós énekes produkciója is befért, majd a hegyközcsatáriak Nagy Géza énekkara és ifjúsági zenekara is színpadra került. Az ötéves Kabai Menny­kő néptáncegyüttes tagjai – az óvodásoktól a felnőttekig magában foglalva – ropták a világot jelentő deszkákon a táncot.

Az első alkalommal életre hívott erőspaprika-evő versenyre több településről is érkeztek, nagy sikert aratott a műsorszám, amely számos országos tévécsatorna figyelmét is felkeltette. A napot a Balkán Fanatik koncertje és az esti tűzijáték után utcabál zárta az Orion zenekarral.

Vasárnapi fürdő

A hétvége azonban csak vasárnap zárult, hiszen a Kabai Gyógyfürdőben délutántól is sok fellépő szórakoztatta a publikumot. ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!