HAON - Kultúra

2018.06.09. 10:43

Fellélegezhettek a jerkék

Balmazújváros - „A rackákat általában május végén szokták nyírni, hiszen a tavaszi hidegben még megfázhatnak.”

Balmazújváros - „A rackákat általában május végén szokták nyírni, hiszen a tavaszi hidegben még megfázhatnak.”

A lelkes birkanyíróknak köszönhetően május végén a Németi-tanyán élő magyar rackajuhok is megszabadulhattak bundájuktól. Németi János birtoka már többször adott helyet a juhnyíró versenynek, idén már sorozatban harmadjára mérhették össze tudásukat a versenyzők a gazda tanyáján. A megmérettetésen négy kézi és hat gépi nyíró segíthetett a rackáknak felkészülniük a nyári hőségre. A közel 270 darab juh megnyírását számtalan érdeklődő tekintet fürkészte, szurkoltak a versenyzőknek, miközben bepillantást nyerhettek a birkanyírás rejtelmeibe.

Tavaszi hideg

– Nem lehet biztosan tudni, hogy az összes jerkére jut-e idő, de általában az állomány zöme a verseny napján fellélegezhet. A magyar rackákat általában május végén szokták nyírni, hiszen a tavaszi hidegben még megfázhatnak, mivel vékony bőrük van. A merinókat már nyugodtan levetkőztethetik februárban, márciusban, ők sokkal jobban viselik a hűvösebb levegőt. Kisvárosunkban annak idején sok nyíró brigád volt, az egész országot bejárták az újvárosi nyírók, de akkor még a kézi juhnyírás volt az elterjedt. A ’70-es évektől kezdődött a gépi technika, akkor volt az átállás, mindkét mesterséghez erős derék és igazi lábmunka szükséges. A megmérettetésre leginkább balmazújvárosi versenyzők jelentkeztek, de jöttek Hajdúdorogról, valamint szoktak Hajdúszobosz­lóról is érkezni nyírók, de leginkább a környező településekről utaznak el mezővárosunkba, hogy megmutassák hozzáértésüket – mondta Németi János.

NE


[related-post post_id="3886843"]

[related-post post_id="3875314"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!