Jegyzet

2021.08.31. 09:34

Csak az olaj hiányzik

„A vér talán sűrűbb a víznél, viszont az olaj mindkettőnél sűrűbb.” – mondta annak idején Jockey Ewing a Dallas című nagysikerű filmsorozatban, amelyben minden a romantika, a szeszély és az ármány, na meg persze az olaj körül forgott.

Palánki István

De hogy miként jutott ez eszembe úgy, hogy a film magyarországi megjelenésekor születtem? Egyrészt az összes epizódot visszanéztem később, más részről pedig újra Debrecenben van Katar, legalábbis a labdarúgó-válogatottjuk. Szerda este Szerbiával, szombat este a portugálokkal játszanak felkészülési mérkőzést a cívisvárosban az „olajmágnások”. De mi is, ki is az Katar? Épp ezt kérdezték tőlem is térképészet gyakorlat órán, mikor a Debreceni Egyetem földrajz szakára jártam. Mert bizony már akkor is – bő tíz évvel ezelőtt is – téma volt a közel-keleti arab emírség Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigete. Ezt tudtam róla, meg azt, hogy a hazánkban csak nemes egyszerűséggel jó világnak nevezett életérzést a gazdag olajkútjai adják, hiszen ők rendelkeznek a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz készletével. Majd jött a labdarúgás, igen megint a foci, Katarnak van válogatottja, sőt már becenevük is (Gesztenyebarnák), sőt mi több a jövő évi labdarúgó-világbajnokságot is ők rendezik. De előbb (március után) újra Debrecenben vannak: tőlük díszeleg a Halköz, a Nagyerdei Stadion környéke, de egy belvárosi bevásárlóközpont is, sőt mostmár a Nagytemplom előtti terület is bordó-fehér színekben pompázik, leszögezhető, sűrű a labdarúgóélet a Hajdúságban, de vajon az olaj még ettől is sűrűbb?

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!