HAON - Jegyzet

2008.06.08. 09:48

Két voksnyi győzelem

<p><P>Ahhoz tényleg nem kellett nagy politikatudornak lenni, hogy bárki kimondja, hogy történelmi tisztújító küldöttgyűlésen esett át szombaton az SZDSZ. - <EM>Szaniszló Bálint jegyzete</EM></P></p>

Egy – utólag kiderült – botrányos előző elnökválasztás, egy közvéleménykutatások által kimutatott támogatottsági mélypont és egy koalíciós szakítás, azaz a kormányból való kilépés után a párt új vezetőségének, új elnökének egy új pártot kell felépítenie, amely képes következő választásokra (akár előrehozottra is) olyan arcát mutatni a közvélemény felé, hogy összegyűljön a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazati arány.

 Hiszen egy olyan eszméket – a liberalizmust – képviselő pártról van szó, amely (illetve jelenlegi és volt vezető politikusai) a rendszerváltásban jelentős szerepet játszottak és azóta is aktívan részesei – ellenzékben és kormánypártként egyaránt – az ország sorsának terelgetésében.

De hogyan tovább? Hogy mennyire élesek a különbözőségek és egyben kés élén táncoló az egyensúly az SZDSZ-en belül, jelzi, hogy a két elnökjelölt rivális között mindössze két voks döntött Fodor Gábor javára. A párt ingatag helyzete és ez az akár pártszakadást is magában rejtő állapot arra intheti a feleket, hogy sürgősen üljenek le és egyeztessék a tennivalókat, hiszen ez a közös érdek.

A helyzet azért kicsit más, mint az előző, Kóka János sikerét hozó elnökválasztás után, hiszen akkor miniszteri bársonyszékkel „vigasztalódhatott” az akkor vesztes Fodor Gábor, aki most nem tud hasonló, gesztusértékű ajánlatot tenni a mostani vesztes félnek. Van viszont elegendő teendő – mint fentebb írtam – a párt újraépítésében, de ez biztos nem ér fel egy bársonyszék kényelmével. Elsőként például azt kell eldönteni, hogy újabb koalíciós tárgyalásokat kezd a párt, kívülről támogatja a kormányt, vagy valódi ellenzékbe vonul…

Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!